6 svar
199 visningar
Anna321 106 – Fd. Medlem
Postad: 12 jul 2020 22:31 Redigerad: 13 jul 2020 01:09

Forsatta studier (kemi)

Hej jag och några vänner har argumenterat om vilket master program inom kemi är bäst. Här är alternativen

Biokemi

Organisk kemi

Analystik kemi

Elektrokemi

Oorganisk kemi

Läkemedelskemi 

Fysikalisk kemi

Teoretisk kemi och beräkningskemi

 

Vilket skulle ni säga har möjligheten att få jobb inom 5-10 år och är lönen en stor skillnad mellan de?

Qetsiyah 6481 – Livehjälpare
Postad: 12 jul 2020 22:43

Har du missat polymer/materialkemi och miljökemi?

Jag tror inte att alla dessa områden är faktiska masterprogram som går att välja. Sån specialisering görs kanske i valbara kurser, eller om programmet har en profil.

Anna321 106 – Fd. Medlem
Postad: 12 jul 2020 22:48

Teraeagle 19759 – Moderator
Postad: 13 jul 2020 01:08

En masterexamen är ju inte en yrkesexamen, så man kan inte säga att lönen ligger på en viss nivå. Det är lättare att jämföra faktiska yrkesexamina, t.ex. läkare och tandläkare. Man läser inte en masterutbildning för att man vill ha hög lön eller en bred arbetsmarknad, då är oftast en yrkesexamen inom lämpligt område mer gångbar. 

Sverige har en relativt stor life science-bransch och läkemedelsindustri, så det verkar inte helt otroligt att en utbildning inom läkemedelskemi eller biokemi är det som är mest gångbart på arbetsmarknaden.

Qetsiyah 6481 – Livehjälpare
Postad: 13 jul 2020 02:08
Teraeagle skrev:

Sverige har en relativt stor life science-bransch och läkemedelsindustri, så det verkar inte helt otroligt att en utbildning inom läkemedelskemi eller biokemi är det som är mest gångbart på arbetsmarknaden.

Tack, nu blir jag glad.

Organisk kemi ligger nära livsmedelslinjen, massyntes av små läkemedel. Biofysik och biokemi lutar åt den sidan av lifescience jag gillar, nämligen "stora läkemedel" och individuel medicin.

Qetsiyah 6481 – Livehjälpare
Postad: 13 jul 2020 11:29

Men ja, det är som teraeagle säger, det är ingen yrkesutbildning. 

Jag vill tillägga en sak också och det är att det spelar mycket mycket större roll vad du väljer att göra av din examen än vilken examen du har tagit. Det kanske inte låter så, men alla dessa profiler är i grund och botten väldigt lika och ingen av de kommer riktigt stänga någon dörr för dig. Välj helt enkelt den du tycker låter intresaant.

Pikkart 953
Postad: 25 jul 2020 20:21

Hejsan, 

Nu kommer väll mitt svar efter antagningen antar jag, vet inte när sista svarsdatum är dock.

För det första tycker jag inte att det finns någon inriktning/program som "är bäst".  Vidare får man värdesätta vad som är viktigast vid sitt val. Rätt klyschigt men också rätt sant (anser jag) är att man väljer efter vad man tycker är kul. Tycker du att en viss kemi är mycket roligare så ter det sig naturligt att du blir mer duktig inom den kemin och därför mer slagkraftig på arbetsmarknaden. Oavsett om du har en master i t.ex. fysikalisk kemi så innebär det inte per automatik att du inte kommer jobba med en annan gren av kemin så som analytisk kemi. Utbildningarna ger dig olika verktyg bara, man lär sig rätt mycket på sitt första jobb - där kommer du att snappa upp matnyttig kunskap och erfarenhet också.

Arbetsmarknaden är så bred (men lite bredare inom analytisk kemi och ev. organisk kemi)! Inriktningen du väljer kan däremot säkerligen ge en enklare väg in på vissa doktorandtjänster. 

Kul med UU som ett val, läser ett par kurser där i höst. Kanske syns! Lycka till med mastern, det är nu det roliga börjar!

Svara Avbryt
Close