7 svar
28 visningar
852sol är nöjd med hjälpen!
852sol 1281
Postad: 25 mar 2020

Förskjuten jämvikt

Kan en reaktion vara i jämvikt trots att jämvikten är förskjuten?

Tack på förhand

Ja, den är i jämvikt även om det är en förskjuten jämvikt. Det som menas med ”förskjuten” är att det finns mer av antingen produkterna (förskjuten åt höger) eller reaktanterna (förskjuten åt vänster) vid jämvikt jämfört med tidigare.

852sol 1281
Postad: 25 mar 2020

Men om man beräknar koncentraionskvoten då det inte råder jämvikt beräknar man då med alla de koncentrationer man har trots att allt kanske inte kommer reagera? Och avgör hur mycket som kommer att reagera av hur själva jämviktskoncentrationen ser ut och hur jämvikten är förskjuten då jämvikt råder?

tack på förhand

Inte riktigt säker på att jag hänger med hur du menar...

852sol 1281
Postad: 25 mar 2020

Om man ska beräkna koncentrationskvoten beräknar man den med koncentrationerna (alternativt substansmängden) för varje produkt och reaktant trots att allt kanske inte kommer att reagera?

Tack på förhand

När du beräknar en koncentrationskvot vid icke-jämvikt så sätter du in de koncentrationer du har för att avgöra om reaktionen kommer att gå åt höger eller vänster för att nå jämvikt. Gör en tabell med koncentrationer från början, förändring och koncentrationer vid jämvikt och använd de sista värdena i uttrycket för jälviktskonstanten.

852sol 1281
Postad: 25 mar 2020

Men om Q är över K då är jämvikten förskjuten åt vänster och om det är mindre än k är jämvikten förskjuten åt höger och om Q=K. råder jämvikt. Men är det det man använder för att avgöra åt vilket håll reaktionen går för att få jämvikt?
Tack på förhand

Ja.

Svara Avbryt
Close