7 svar
26 visningar
Mattee är nöjd med hjälpen
Mattee 104
Postad: 1 feb 20:42 Redigerad: 1 feb 21:16

Förskjutningar

Hej!

Jag läser nu trigonometri i matte 4 men jag fattar inte hur man bestämmer att en funktion är förskjuten åt höger eller vänster?

Är det att när y=sin(x+b) åt vänster och y=sin(x-b) åt höger. 

Tack

Mattee skrev:

Hej!

Jag läser nu trigonometri i matte 4 men jag fattar inte hur man bestämmer att en funktion är förskjuten åt höger eller vänster?

Är det att när y=sin(x+b) åt vänster och y=sin(x-b). 

Tack

Det stämmer! Om du är osäker kan du alltid tänka såhär: Vi jämför med funktionen f(x) = sin(x). När vi har en förskjutning, då behöver vi fråga oss vad vi behöver göra för att kunna jämföra med sin(x). 

För sin(xi-v)\sin(x_i-v): Om detta uttryck ska ha samma värde som sin(xj)\sin(x_j), måste vi ha ett högre värde på xix_i, för att kompensera för det värde vi har subtraherat bort. Högre värden på x hittar vi längre till höger på x-axeln, så funktionen flyttas åt höger. 

För sin(xi+v)\sin(x_i+v): Om detta uttryck ska ha samma värde som sin(xj)\sin(x_j), måste vi ha ett lägre värde på xix_i, för att kompensera för det värde vi har lagt till. Lägre värden på x hittar vi längre till vänster på x-axeln, så funktionen flyttas åt vänster. 

Mattee 104
Postad: 1 feb 21:18

Jag fattar tack! Men det finns en till som säger typ  y=sin(x) +c är höjdleden. Jag fattar inte den riktigt när ska man använda den?

Smutstvätt 23356 – Moderator
Postad: 1 feb 21:24 Redigerad: 1 feb 21:25

Det är när funktionen är förskjuten i y-led (högre upp eller lägre ned). :)


Tillägg: 1 feb 2024 21:25

sin(x)±c\sin(x)\pm c när det gäller förskjutning upp eller ned (dvs. förskjutning i y-led).

sin(x±v)\sin(x\pm v) när det gäller förskjutning åt höger eller vänster (förskjutning längs x-axeln). 

Mattee 104
Postad: 1 feb 21:27 Redigerad: 1 feb 21:27

Vad står v och c för? Annars fattar jag resten

Det är den förskjutning som gjorts till grafen. Vinkelförskjutningar anges ofta med v för att särskilja dem från andra förskjutningar, men det går att använda vilken obekant som helst. :)

Mattee 104
Postad: 1 feb 21:34

Tack:)

Svara Avbryt
Close