3 svar
678 visningar
Nana99 är nöjd med hjälpen
Nana99 25
Postad: 4 sep 2019 15:26 Redigerad: 4 sep 2019 15:31

Förslag på gymnasiearbete/ läkemedel

Hej! 

Jag ska snart börja på gymnasiearbete, jag är intresserad av att göra ett projekt om läkemedel

har ni några förslag? 

Har du något särskilt intresse? Läkemedel är ganska brett. Du skulle kunna undersöka exempelvis hur läkemedelsrester påverkar oss (det lättaste är nog att utreda hur läkemedelsrester påverkar bakterieodlingar eller växter (eventuellt cellodlingar) - att forska på djur är både krångligt, dyrt och har fler felkällor). Ett annat förslag är att undersöka hur snabbt olika tabletters aktiva substans frisätts. Vissa läkemedel påstår sig ha effekt inom en kvart, exempelvis. Stämmer det? Ett liknande experiment skulle kunna vara att undersöka olika probiotiska tabletter som säljs i hälsokostbutiker. Tanken är att dessa bakterier ska hjälpa i tarmsystemet, men är det verkligen rimligt? Fungerar de? Hur många procent av bakteriekulturen i tabletten når sitt mål? 

 

Eftersom det är ett gymnasiearbete kommer du att behöva förenkla undersökningen, både i fråga om metod och i fråga om resurser. Om du exempelvis väljer att undersöka probiotiska tabletter, går det inte att undersöka hur många procent som faktiskt når tarmen, men du kan undersöka hur mycket av en bakteriekoloni som faktiskt överlever att knådbadas i saltsyra i två timmar. Du får nog välja ett läkemedel skett åtminstone en läkemedelstyp (antiinflammatoriskt, antibiotiskt, smärtstillande, etc) att fokusera på. 

Teraeagle 12916 – Moderator
Postad: 4 sep 2019 15:53

Teoretiskt projekt: Studera hur man i framtiden kan komma att använda virus för att bota bakterierelaterade sjukdomar som ett alternativ till antibiotika.

oggih 872 – F.d. Moderator
Postad: 4 sep 2019 16:27 Redigerad: 4 sep 2019 17:51

Finns massa kul grejer du kan göra om läkemedel, men du får ingen hjälp av mig i alla fall förrän du har visat hur du har tänkt och spånat själv hittills. Regel 6.2 gäller lika mycket här som på resten av forumet!

Lite frågor att utgå från:

  • Är du intresserad av av något särskilt som har med läkemedel?
  • Har du funderat på något läkemedelsrelaterat i vardagen någon gång?
  • Vad tycker du är roligast respektive tråkigast inom kemin hittills?
  • Finns det något annat ämne förutom kemi som du är intresserad av?
  • Vilken typ av undersökning vill du göra (experiment, intervjuer, faktasamling, beräkningar, egna resonemang etc.)?
  • Har du något fritidsintresse som kan vara relevant?
  • Finns det några universitet, myndigheter eller företag i närheten som du skulle kunna samarbeta med på ett eller annat sätt?
Svara Avbryt
Close