1 svar
193 visningar
Hale är nöjd med hjälpen
Hale 32
Postad: 26 dec 2022 01:06 Redigerad: 26 dec 2022 01:06

Förstå hur pepsin + vatten + syra fungerar

För ett tag sen gjorde jag labb där jag undersökte vad syra, pepsin och vatten hade för roll för proteinspjälkning. I ett av provrören, provrör B, fanns det 5 cm³ proteinsuspension, 2 cm³ ättiksyra och 1 cm³ pepsinlösning. I provrör D fanns det lika mycket proteinsuspension och pepsinlösning men istället för ättiksyra fanns det 2 cm³ vatten

Labben byggde på att se vilken av provrören klarnades först. Som hypotes hade jag att provrör B skulle klarnas först pga att det finns en syra som hjälper till att spjälka proteinerna lite grann inklusive pepsinlösning (pepsin påskyndar spjälkningen). D klarnas som sist pga av att det inte finns någon syra för att aktivera pepsinet som egentligen är pepsinogen och för att det finns mycket vatten som gör att blandningen får ett pH runt 7 (jag undersökte det med). Detta stämde dock inte med resultatet då D klarnade före B och det förstår jag inte alls. Hur är det möjligt!

mag1 8920
Postad: 26 dec 2022 10:48

Ditt antagande, att provröret med syran i skulle klarna snabbare, stämmer bra med pepsinets egenskaper (deetta enzym är endast aktivt vid lågt pH så syran aktiverar enzymet, och syran hjälper även till att denaturera proteinerna och börjar bryta ner ansamlingar av proteiner så att bl.a. enzym lättare "kommer åt" att klyva, vilket sammantaget gör klyvningen lättare för pepsinet).

Men varför ditt resultat skiljer sig från det förväntade resultatet, är svårt att svara på. Den enklaste förklaringen är att rören eller deras innehåll blandats ihop, d.v.s. innehållet i rör "B" var faktiskt det som skulle varit i rör D, och vice versa. 

Den klassiska och snabbaste sättet att hantera denna typ av oväntade observationer, är att helt enkelt göra om experiment. 

Svara Avbryt
Close