2 svar
42 visningar
kyosohma 1
Postad: 25 mar 23:05 Redigerad: 25 mar 23:07

Första världskriget - orsaker

Hej! Jag behöver hjälp med att förstå lite mer exakt hur nationalism orsakat det första världskriget. Jag förstår att Gavrilo Princip var en nationalist och att anledningen till varför han avfyrade skotten i Sarajevo var bla pga att Ö-U hade tagit över Bosnien. Men på vilka mer sätt satte nationalism igång första världskriget?

Teraeagle 12872 – Moderator
Postad: 26 mar 00:08 Redigerad: 26 mar 00:09

Konflikter kring Bosnien var väl en viktig faktor. Det bor och bodde flera olika folkgrupper i detta område vilket gör att flera länder har intresse av att skydda ”sin” befolkning i området. Du får komma ihåg att Österrike-Ungern fungerade ganska dåligt i en nationalistisk era där tanken var att varje nation skulle innehålla ett folkslag som talade ett gemensamt språk. Innan det fanns inte den sortens nationalism utan en furste kunde styra över väldigt olika områden och grupper som talade många olika språk. Nationalismen var ett direkt hot mot den typen av statsbildning som Österrike-Ungern representerade.

Man kan även titta på gränsområdet mellan Tyskland och Frankrike, regionerna Alsace och Lorraine. Det bor både tyskar och fransmän (eller rättare sagt de som talar tyska och franska) i området och bägge nationerna ville införliva dem med den egna nationen. Det var en bidragande orsak till att Frankrike attackerade Tyskland under kriget.

Att det hela sen ledde till ett världskrig berodde väl främst på alla försvarsallianser och att den ena stormakten drog in den andra i kriget likt en dominoeffekt.

Tulle waff 26
Postad: 28 mar 09:18

Ett tips är att göra en CLD eller tankekarta, blir oftast lättare att se sambanden då. Om du går in på Prezi och söker första världskriget kommer det nog komma upp många presentationer där orsakerna presenteras :)

Svara Avbryt
Close