dannyyyyyyyyy är nöjd med hjälpen
dannyyyyyyyyy 15
Postad: 19 mar 2021 17:02

förstahand- och andrahandslägenheter

har fått instuderingsfrågor i samhällskunskap, men hittar inte et svar på frågan: "Vad är skillnaden mellan att bo i förstahands- och andrahandslägenheter" i våran bok.

har inte riktigt hittat en sida som beskriver det online. så har någon ett förslag på en sida som jag kan läsa mer på?

Drottvik 118
Postad: 19 mar 2021 19:25

Det enkla och korta svaret är att den som har förstahandskontraktet hyr av den som äger fastigheten. Den som hyr i andra hand hyr av den som har förstahandskontraktet.

F1SH 24
Postad: 18 jan 23:43 Redigerad: 18 jan 23:46

Hej, jag kanske kan svara på frågan.

Ett förstahandskontrakt är skyldigheten personen har till en förvaltning att om du är hyresgäst hos en hyresvärd har du skyldigheten att följa dem reglerna för husrum, hyra, gemensamma normer och regler som står i hyres kontraktet. Det är förstahandskontraktet som gäller densamma för bostadsrätter också.

Ett andrahandskontrakt, då har du som första hand en skyldighet i risk för nästa gående hyresvärd att följa dem skyldigheterna du hade. Att personen som hyr i andra hand följer den samman som för förstahandskontraktet men att personen som hyr i andra hand inte har samma regler för hyran som personen vid det förstahandskontraktet. Juridisk måste en förvaltning godkänna ett andrahandskontrakt och att personen i äga andel av förstahandskontraktet har första skyldigheten till det generella kontraktet. Att hyra eller avgift betalas till förvaltningen.

Det finns också regler på hur mycket du får lägga på i hyra på ett kontrakt med hyresrätter samt bostadsrätter. Läs Hem & Hyra så får du bra koll på läget om du blir fastighets jurist i framtiden.

Svara Avbryt
Close