3 svar
55 visningar
Eli123be Online 1718
Postad: 21 jul 21:47

fosforylering translation

Hej!

Om en gef utför sin funktion dvs, gdp blir gtp, blir inte proteinet fosforylerat då? Till följande bild står det att eif2 binder eif2b starkare om det är fosforylerat (vilket illustreras i bilden), förstår dock inte riktigt skillnaden mellan över och under bild och varför fosforyleringen av övre bild inte leder till samma starka bindning. Förstår att det sker en fosforylering innan, men är det just det som påverkar då? eller har jag förstått det fel att gef fosforylerar genom att byta ut gdp till gtp?

Blir tacksam för hjälp!

mag1 5362
Postad: 22 jul 13:37

GEF (Guanine nucleotide exchange factors) leder inte till någon proteinfosforylering. Istället sker det ett utbyte av nukleotiden, precis som namnet anger. GTP hydrolyseras helt enkelt (gamma-fosfatgruppen överförs till en vattenmolekyl och lämnar som fosforsyra), och därmed bildas GDP. Och ett annat protein, som eIF2B (misstänker jag det är i din bild), ser till så att GDP lämnar, och en GPT på nytt kan bindas.

Fosforlyeringen av proteinet, i nedre bilden, sker mycket riktigt på proteinet - men det är en aktivitetsreglerande funktion. Resultatet är som du skrev att affiniteten för GEF ökar, som binder startkare, men GEF kan inte längre utföra sin funktion på den fosforlyerade formen av proteinet - det blir med andra ord ett "låst" komplex, där GDP inte kan bytas ut mot GTP. Proteinforsfolyleringen av (2) förhindrar utbytet av GDP till GTP, vilket leder till att mer och mer av proteinmolekylerna (2) i cellen blir inaktiva, och på så vis kan initieringen av mRNA translationen i princip helt fås att stanna av.

Eli123be Online 1718
Postad: 22 jul 21:08

tack för en jättebra förklaring, dock känns det fortfarande lite konstigt att gtp inte leder till fosforylering, i och med att gtp= guanin trifosfat och gdp= guanin di fosfat så en fosfatgrupp borde väl ha tillkommit, men det kanske är för att fosfaten finns tillsammans med nukleotiden guanin som den kanske inte har samma påverkan, eller tänker jag fel? 

mag1 5362
Postad: 23 jul 10:02

Jämför fosforyleringreaktionen du tänker på, med den som sker GTP hydrolys - så blir skillnaden nog tydligt.

GTP hydrolysen utnyttjas för att tillföra den energi som krävs för att dissociera initiation factor 2 från ena halvan av ribosomkomplexet.

 

Hela processen som eIF2 är inblandad i, och de andra proteiner som samspelar finns beskriven. Ta en titt vid behov om du vill få reda på mer detaljer.

Svara Avbryt
Close