2 svar
122 visningar
OjGårJagNatur är nöjd med hjälpen
OjGårJagNatur 35 – Fd. Medlem
Postad: 18 jan 2018 17:53

fotoners kraft?

En LED- lampa strålar ut ljus med den genomsnittliga våglängden 450nm. Den kräver effekten 3,4 W och har verkningsgraden 75%

a) Hur många fotoner från lampan träffar en pappersbit o,3m bort varje sekund, om papperets area är 0,001m²?

b) Hur stor kraft påverkas papperet av från dessa fotoner? Alla fotoner absorberas av papperet.

 

Jag har löst uppgift a och fick rätt svaret på den blev 5,1 *10¹³ st men jag har problem med uppgift b. Jag tänker att fotonerna kommer ha en rörelseenergi som kommer krocka med papperet och då kommer påverka papperet med en kraft?. Vet inte hur jag ska ställa upp det eller om jag har rätt tankesätt. 

PeBo 540
Postad: 18 jan 2018 17:59

Tidsderivatan av rörelsemängden är en kraft. Man kan också "gissa ihåg" sånt där genom att göra en dimensionsanalys. Att de absorberas gör att kraften blir mindre än om de studsat tillbaka, för i det fallet hade man fått p som ändras till -p. En faktor två. Det blir lite konstigt när man försöker räkna för man undrar över vilken sträcka eller tid fotonerna bromsas, men rätt sätt att tänka är bara att se hur mycket p (rörelsemängd) som äts upp av pappret per tidsenhet. Fotonerna kan ju inte sakta ner, utan flödet absorberas och där hittar du tidsderivatan av rörelsemängden.

OjGårJagNatur 35 – Fd. Medlem
Postad: 18 jan 2018 18:28

Okej nu fick jag till det, tack så mycket :) 

Svara Avbryt
Close