3 svar
57 visningar
ensvensk är nöjd med hjälpen
ensvensk 203
Postad: 11 jul 10:17 Redigerad: 11 jul 10:25

Fotonsyntes, cellandning och organiska föreningar.

Förklara begreppen cellandning, fotosyntes och organiska föreningar och hur de hör ihop. 

Hej jag har tänkt lite kring denna frågan och är lite vilse. Jag har skrivit såhär hittills men vet inte riktigt hur dessa hör ihop. Kan någon hjälpa mig? Och jag vet även inte hur man kan förklara begreppet organiska föreningar 

 

Cellandning: Mitos sker i hela kroppen. I lungorna, hjärtat och huden medans Meiosen sker bara i fortplantningsorganet, alltså i testiklarna och äggstockarna. I en vanlig celldelning (mitos) så delas modercellen till två dotterceller med identiska kromosomer. I en meios delas modercellen till fyra könsceller och var och en med en unik uppsättning kromosomer. Man växer och läker huden med mitosen och man är unik av meiosen. Fotonsyntes:
Solens energi träffar bladen. Växtens rötter tar upp vatten. Bladens undersida tar upp koldioxid. Växten delar upp molekyler i väte och syre. Väte och kol blir till druvsocker (glukos). Glukos gör att växten utvecklas. I takt med att växten tillverkar näring släpper den ut syre i atmosfären

SeriousCephalopod Online 2514
Postad: 11 jul 10:56 Redigerad: 11 jul 10:57

Du har förklarat begreppet cellandning genom att beskriva celldelning(???). Meios och mitos har inget med cellandning att göra.

Innan du beskriver hur de hör ihop börja med att säkerställa att du vet vad begreppen cellandning, fotosyntes och organiska föreningar är först.

Börja med att skriva en kort lexikal förklaring (likt det man hittar i en uppslagsbok) av vardera begrepp. Försök därefter skriva ihop de tre deltexterna till ett sammanhängande stycke där en förklaring går in i den andra. 

Men du får börja med att faktiskt läsa om begreppen först.

ensvensk 203
Postad: 11 jul 15:09

Okej tack. Har du några föslag på tex en youtube video som förklarar bra om fotosyntes eller de andra begreppen då jag inte hittar någon bra. Alla är för korta att förstå eller har inte en bra information.

plzhelpmath Online 205
Postad: 11 jul 15:21 Redigerad: 11 jul 15:25
ensvensk skrev:

Okej tack. Har du några föslag på tex en youtube video som förklarar bra om fotosyntes eller de andra begreppen då jag inte hittar någon bra. Alla är för korta att förstå eller har inte en bra information.

https://www.youtube.com/watch?v=7-F8UrcdaIQ&t=315s

https://www.youtube.com/watch?v=mLHKdbHWvzg

Enbart Magnus Ehingers videor gjorde att jag fick ett A i biologi 2, öppnade aldrig boken. Rekommenderar starkt

Edit: Såg att det handlar om Biologi 1, tycker fortfarande du borde kolla på videorna. Till frågan så förstår jag inte varför du blandar in kromosomer, det har ingenting med varken fotosyntes eller cellandning att göra, varför skulle det ha någon koppling då fotosyntesen tex?

Eftersom det handlar om biologi 1 så skulle jag föreslå att du bara kollar upp vad som sker i fotosyntesen, alltså vad som tas upp och vad som bildas, samtidigt är ju cellandningen "motsatsen" till fotosyntesen så där har du redan en koppling. Vad jag minns från biologi 1 var det inte så mycket mer fördjupning än bara det

Svara Avbryt
Close