6 svar
2289 visningar
PaulinaJ är nöjd med hjälpen
PaulinaJ 3
Postad: 26 nov 2018 14:55

Fråga om gas,tryck & temperatur

Kommer volymen av en gas att minska,öka eller förbli densamma om tempraturen ökar och trycket minskar?

Försöker hjälpa en kompis med en skoluppgift och har fastnat på denna.Är det någon som vet svaret och kan förklara hur och varför det blir som det blir.Viktigt att man ska förstå och lära sig hur man ska tänka😶

Smaragdalena 54364 – Lärare
Postad: 26 nov 2018 15:12

Om temperaturen ökar, så kommer volymen av en gas att öka, om trycket är konstant.

Om trycket minskar, så kommer temperaturen att minska, om volymen är konstant. 

Du har tillståndslagen pVT=konstant\frac{pV}{T}=konstant eller idealgaslagen pV=nRTpV=nRT

Om man löser ut volymen får man v=Tp·konstantv=\frac{T}{p}\cdot konstant så om temperaturen ökar och trycket minskar samtidigt så kommer volymen att öka.

Bubo 2974
Postad: 26 nov 2018 15:44
Smaragdalena skrev:

 

Om man löser ut volymen får man v=Tp·konstantv=\frac{T}{p}\cdot konstant så om temperaturen ökar och trycket minskar samtidigt så kommer volymen att öka.

 Nja, set beror ju på hur stora de där ökningarna och minskningarna är. En stor temperaturökning och en liten tryckminskning ger ju en ökad volym.

Teraeagle 13225 – Moderator
Postad: 26 nov 2018 17:02 Redigerad: 26 nov 2018 17:06

Såhär skulle jag ha tänkt:

Det man bör fråga sig är hur gasen värms upp. Om vi antar ett adiabatiskt system där vi expanderar gasen skulle den uträtta arbete på omgivningen, så dess inre energi och följaktligen dess temperatur måste alltså minska. Om vi både expanderar gasen och sänker dess temperatur så innebär det att trycket minskar enligt pV=nRTpV=nRT.

Omvänt: Om vi komprimerar gasen kommer volymen att minska samtidigt som vi uträttar arbete på den, dvs dess inre energi måste öka och därmed dess temperatur. Om volymen minskar och temperaturen ökar måste trycket öka enligt pV=nRTpV=nRT.

Inget av dessa två alternativ stämmer in med scenariot i uppgiften så gasen kan inte värmas upp genom arbete, utan med ett värmeflöde. Om man tillför värme till gasen innebär det att högerledet i pV=nRTpV=nRT ökar, vilket innebär att vänsterledet också måste göra det. Vi vet redan att trycket minskar, så det enda alternativet vi har kvar är att volymen ökar.

Smaragdalena 54364 – Lärare
Postad: 26 nov 2018 19:01

Kan du skriva av uppgiften ord för ord alternativt läga in en bild? Det är inte självklart vad det är man menar.

emmynoether 844
Postad: 27 nov 2018 00:34

Jag tycker det är glasklart, vi får givet i uppgiften att temperaturen ökar och trycket minskar. Vi ska tala om vad som händer med volymen av gasen.

Svaret ges av Teraeagle här ovan.

Bubo 2974
Postad: 27 nov 2018 06:59

Ja, det är glasklart. 

Jag tänkte precis åt fel håll.

Svara Avbryt
Close