4 svar
42 visningar
Zeus är nöjd med hjälpen!
Zeus 306
Postad: 15 sep 2020

Fråga om rörelsemängd

Hej! 

Jag tänker mig en situation där en bil kraschar in i en vägg och liksom faller in i sig själv så den mosas in i väggen. Med andra ord sker ingen tillbakastuds.

Vad har då hänt med rörelsemängden. För pföre = pefter, men var är pefter nu?

Tack och hoppas det inte var för otydligt.

PeterG 180
Postad: 15 sep 2020

Hastigheten är noll efter kraschen så rörelsemängden bevaras inte i denna oelastiska kollision. Energin tas helt upp i deformationen av bilen.

Zeus 306
Postad: 15 sep 2020

Så då gäller alltså inte pföre = pefter? Trodde det inte fanns något undantag från denna lag.

SeriousCephalopod 2104
Postad: 16 sep 2020

Om väggen var lös från marken skulle den röra sig i bilens rörelseriktning. Kanske i formen av enstaka tegelstenar med hög hastighet.

Om väggen däremot är hård och väl förbunden med marken så får du komma ihåg att rörelsemängd en fördelas på bilen och Jorden (som väggen är en del av)

Jorden har en enormt stor massa M sp även om dess rörelsemängd ökat så har hastighetesändringen varit minimal och därmed inte märkbar. v = p/M~0

Rörelsemängd beräkningar är bara praktiska vid kollisioner av kroppar som har jämförbara massor.

Aerius 406
Postad: 16 sep 2020

Rörelsemängdens bevarande gäller bara för hela systemet. En yttre kraft på systemet förändrar rörelsemängden. Exempelvis två studsbollar som krockar mitt i yttre rymden utan någon påverkan av något annat.

Om du tittar på båda studsbollarna som ett system så är rörelsemängden lika före och efter krock. Men tittar du på bara på en av studsbollarna förändras rörelsemängden efter krocken. Studsbollen kommer byta riktning.

Svara Avbryt
Close