5 svar
28 visningar
Nayazo 91
Postad: 16 mar 2020

Frågeställning PM

Halloj!

Jag fick tillbaka feedback på mitt PM av min svenska lärare. Hon har bland annat nämnt att jag skulle kunna väva in min frågeställning bättre... Såhär skrev jag:

"Frågeställningen blir därmed: Vilka fördelar och begränsningar har ett berättarperspektiv i första person? (...)"

Hur ska man väva in en frågeställning i ett PM?

Det låter som att din lärare tycker att din text är för bred, jämfört med frågeställningen. Du kanske har skrivit fakta om berättarperspektiv i allmänhet, eller skrivit om var olika berättarperspektiv använts, utan att ha kopplat detta ordentligt till frågeställningen. :)

Nayazo 91
Postad: 16 mar 2020

Jag tog bort några frågeställningar eftersom det inte är det jag syftar på (min lärare har även gett oss dessa frågeställningar). Det jag undrar över är hur jag kan väva in frågeställningen på ett snyggare sätt i inledningen... Tänkte om någon har ett exempel eller liknande. 

Nayazo 91
Postad: 16 mar 2020

Ser nu hur jag kan missuppfattas... Jag undrar alltså hur själva "frågeställningen är..." kan vävas in på ett snyggare sätt och inte hur frågeställningen (informationen) kan vävas in bättre

Hur lyder din inledning just nu?

Nayazo 91
Postad: 16 mar 2020

Boken Doktor Glas är skriven av Hjalmar Söderberg år 1905 och utspelar sig i Stockholm. Huvudpersonen Glas bestämmer sig för att hjälpa kvinnan, Helga, att bli kvitt med hennes man, pastor Gregorius. Boken är skriven i dagboksform i första person där Glas konfererar med sig själv om hur långt han är beredd att gå för Helga. Att boken skrivs i första person gör att läsaren kommer närmare Glas genom att se de andra karaktärerna genom hans perspektiv. Detta kan dock ge oss en vinklad bild av karaktärerna. Böckerna Gregorius (Ohlsson Bengt, 2004) och Jag, Helga Gregorius (Lindén Birgitta, 2008) ger oss en annan bild av karaktärerna. Gregorius och Jag, Helga Gregorius är tolkningar av Doktor Glas och vi får se historien från Gregorius och Helgas perspektiv där även dessa skrivs i första person. En som uppmuntrar läsare att ta del av de olika perspektiven är Christer Nylander som skriver i artikeln "Är det någonsin rätt att mörda Gregorius?" (Kristianstadsbladet, 20/12-04) om varför det är viktigt att få flera perspektiv och hur lätt det är att berättelser vinklas. Frågeställningen blir därmed: Vilka fördelar och begränsningar har ett berättarperspektiv i första person? Hur påverkas och förändras den ursprungliga bilden av karaktärerna från Doktor Glas genom de två andra romanernas intertextualitet och perspektiv? På vilket sätt berikas bilden av de två nya perspektiven?

Svara Avbryt
Close