2 svar
44 visningar
Maddefoppa 1098
Postad: 31 dec 2023 12:11

Frågor cellbiologi

Hej jag har nu läst inleddande kapitel i boken ”Cell biologi”. Jag har lite frågor som dykt upp som jag skulle uppskatta om man kunde bolla lite med någon:).

 

Mina frågor- Kapitel 1


1.Hur kan gaser fungera som katalysatorer?

Här syftar jag till bildandet av makromolekyler och livets uppkomst


2.Hur kan jästceller föröka sig med avknoppning & vad är det? 

Det står att för prokayta celler är celldelning den vanligaste reproduktions sättet men att jästceller kan bilda avknoppningar men förstår inte riktigt vad det är och hur det skulle skilja sig.

3.Hur kan eukaryceller, arkeer och bakterier vara ”lika” mycket besläktade? Vad klassificerar man detta utifrån?

Mitt resonomang här ar ju att arkeer och baktierier borde vara mer lika eftersom de både ar Prokaytercelller, små, encelliga. 


4.Prokaryoter, har så en cellvägg men saknar oftast organeller, men hur menar man att deras plasma membrane utför de nödvändiga uppgifterna som vanligen eukaryota cellens organeller gör? Vad har det för konsekvenser för organismen som helhet?


5.Har växtceller också DNA? Vad är det som avgör i växtcellen vad av kloroplast respektive mitokondrie som står för energin? Hur vet den när den ska använda vad för energiproduktion?

6.Vad menar man ”Encelliga organismer: ex bakterier, har en mycket stor anpassningsförmåga till sin omgivning: de upptar därför en ”STOR biomassa”. Menar man då att.. de har en betydande närvaro & mängd i olika ekosystem, vilket beror på deras förmåga att effektivt anpassa sig till olika förhållanden & reproducera sig snabbt. Dvs att encelliga organismer utgör en stor del (andel) av allt levande? 

7. ”Multicellulära organismer emellertid kan hitta specifika nischer som INTE encelliga organismer kan. ” vad menas?

Förstår att en multicellärlär organism har specialcierade celler medans en encelliga har enbart 1 cell och behöver inte sammarbeta på samma sätt. Samt att en nisch= stödjande mikromiljö som omger vävnadsspecifika celler dvs där celler inom en multicellär organism kan föröka sig i. Men hur skulle INTE encelliga organismer kunna föröka sig i samma ”nisch” / miljö?

Gör en tråd för varje fråga, så blir tråden inte så rörig. Låt fråga ett vara kvar här i tråden, och skapa nya trådar för de andra frågorna. /Smutstvätt, moderator 

Maddefoppa 1098
Postad: 1 jan 06:05

Fråga 1 blir kvar:)

Svara Avbryt
Close