Gambo 31
Postad: 21 nov 2020

Frågor om narkos sövning

Det är så att jag kommer att nedsövas för en operation snart.  Å då undrar jag om man kan avslöja hemlighter under sövningen? Alltså det finns ju många saker en vill hålla för sig själv å speciellt jag har många stora hemlighter eller privata saker som jag ej vill att andra ska veta. Mina föräldrar kommer att vara med? Å jag vill liksom inte babbla om det framför de? Faktiskt jag vill inte ens babbla om det inför läkarna? Hur går narkos sövning till, ni som är erfarna.

All svar uppskattas verkligen:)))))

Smutsmunnen 257
Postad: 26 nov 2020

Haha jösses! 

Det är säkert möjligt att man säger något man annars inte skulle säga i samband med nedsövning/uppvak men å andra sidan: alla bör förstå att det du säger inte är 100% tillförlitligt.

Nu kanske du redan haft din operation, men om inte: som Smutsmunnen säger, det kan nog hända att man säger märkliga saker under sövning eller uppvak, men det finns ingenting som talar för att det en säger måste vara sant. Nedsövning brukar dessutom gå väldigt fort, och det är inte så sannolikt att du hinner säga särskilt mycket under nedsövningen. Uppvaket är jag inte lika säker på – det brukar ta lite längre tid.

Det jag vill flika in är dock att du har rätt att be dina föräldrar att vänta utanför. Nu vet jag inte hur gammal du är, men även om du inte är myndig väger din åsikt tungt när det gäller medicinska beslut, särskilt om du börjar närma dig myndighetsåldern. Du kanske inte kan välja bort operationen (det är nog dina föräldrars beslut om du inte är myndig). Däremot finns det inget medicinskt skäl som talar för att dina föräldrar ska vara med dig under nedsövningen om du inte vill ha dem med. Om du berättar för operationspersonalen att du inte vill att dina föräldrar ska vara med under nedsövningen bör de respektera ditt önskemål och be dina föräldrar vänta utanför. Detsamma gäller uppvaket – det finns ingen medicinsk anledning till att dina föräldrar ska sitta med dig från den minut operationen är färdig. Berätta om din oro för din kirurg/operationssjuksköterska, så kommer de att hjälpa dig. 

Hoppas allt går bra, och vi önskar dig god läkning!

Svara Avbryt
Close