1 svar
45 visningar
Arbetsmyran 303
Postad: 17 jan 2022 03:37

Frankrike

De geografiska samt sociala förutsättningarna i Frankrike. Och hur nutidshistoria påverkat landets statsskick. Detta är vad jag ska förklara. Då tänker jag på på de främsta geografiska grejerna t.ex. att det går floder igenom landet som varit viktiga transportleder. Men jag fattar inte riktigt vad de menar med sociala förutsättningar, liksom menar man typ välfärd osv för att överleva. Och på nutidshistoria fattar jag inte vad man söker.

Teraeagle 19778 – Moderator
Postad: 17 jan 2022 13:39 Redigerad: 17 jan 2022 13:46

Geografiska förutsättningar kan både innebära vilka naturtillgångar som finns i ett land, hur utsatt det är för naturkatastrofer osv. Det kan även handla om geografi ur mer politisk synvinkel. Frankrike är väldigt präglat av att det ligger inklämt mellan två tidigare stormakter, Spanien och Tyskland. De styrdes dessutom av samma ätt (Habsburg) under lång tid och man var rädd att bli attackerade från öst och väst samtidigt.

Sociala förutsättningar kan handla om t.ex. välfärdssystemen, arbetsmarknaden, brottsligheten osv.

Frankrike är en republik och det beror i grund och botten på den franska revolutionen. Men fransmännen har utropat republik flera gånger. Efter att den första republiken utropades har man både krönt ett par kejsare och blivit annekterade så i dagsläget lever man i den s.k. femte republiken. Det är troligen det man syftar på med ”nutidshistoria”.

Svara Avbryt
Close