6 svar
70 visningar
Lea88 12
Postad: 6 mar 2019

Franska revolutionen

Hej!

Jag ska ha ett muntligt prov om franska revolutionen, men jag kan endast översikligt om vad som hände. 

Jag har skrivit ner lite orsaker och konsekvenser om revolutionen men behöver vidarutveckla det. Finns det någon duktig inom historia som kan skriva ner lite orsaker och konsekvenser. 

Finns det bakomliggande orsaker och utlösande och finns det kortsiktiga respektive långsiktiga konskevenser

Hittills har jag skrivit exempelivs orsaker: upplysningsidéer, sjuårskriget, amerikanska revolutionen, ont om pengar och missnöje och missväxt. Men vad är bakomliggande och utlösande, kan tyvärr inte skilja mellan dem. Hittar ni fler orsaker

Konskevenser hitta jag 

många människor dog, demokrati, mänskliga rättigheter, alla börjar betala skatt, ståndsamhället försvinner, kvinnor får lite makt 

Även här vet jag inte vad som är långsiktiga och kortsiktiga konskevenser. Hittar ni fler konsekvenser?

 

Om det någon ängel som kan hjälpa mig att förstå just orsaker och konskevenser och fler om det ev finns skulle jag otroligt mycket uppskatta er fina hjälp. Går i gymnasiet så vill verkligen prestera på en hög nivå och inte bara e nivå som jag alltid har gjort och tycker det är dags att jag börjar steppa upp lite nu.

Tacksam för svar!

SeriousCephalopod 1735
Postad: 6 mar 2019 Redigerad: 6 mar 2019

Att omvandla det översiktliga till mer konkreta exempel eller resonemang dvs gå igenom dem du listat och tydliggöra vad du menar med dem och hur de passar in i berättelsen om revolutionen.

När vi talar om att många människor dog; tänker du på guillotins-avrättningarna i Paris, dödandet av kungafamiljen specifikt, döda i krigen med andra europeiska stater, döda under de interna revolterna i Vendéen (1793). Att kunna ge konkretare exempel och utveckla kring vad som ledde till att folk dog är också viktigt.

Sedan är Franska revolutionen inte en händelse utan en 10 år lång tidsperiod (1789-1799) och det är viktigt att ha en känsla för att vi just talar om skeenden som är utdragna. Det är över 3 år mellan stormningen av Bastiljen (juli 89) och avrättningen av kungen (jan 93). Jag rekommenderar att du ritar en tidslinje och markerar ut de viktiga händelser som du känner till för att skapa dig en känsla över tidsspann men också faktiskt konkretisera när saker skedde och i vilken ordning.

Konsekvenslistan bör även rimligtvis bara även nämna Napoleon då även om Napoleons styre bara är drygt 16 år och efterföljs av återgång till monarki så utgör ju hans statskupp det traditionella slutdatumet för franska revolutionen.

Lea88 12
Postad: 6 mar 2019

tusen tack för ett klokt svar!

uppskattar det!

Laguna Online 4775
Postad: 6 mar 2019

Skillnaden mellan bakomliggande och utlösande är att en utlösande orsak ofta är en enskild händelse som sker precis före katastrofen (eller vad det är man ska förklara).

Till exempel, om folk har för vana att slänga pappersskräp hursomhelst i soprummet, och ingen rensar upp, och sedan någon kastar en fimp som startar en brand, så är fimpen den utlösande orsaken och slappheten i att hålla rent den bakomliggande orsaken.

Det brukar kännas bra att dra klara linjer mellan typer av orsaker, men i verkligheten är det inte fullt så enkelt. Man är sällan klar med analysen när man har identifierat bakomliggande och utlösande, men det är en bra början.

Lea88 12
Postad: 6 mar 2019

ååhhh vilken bra förklaring Laguna. Förstår verkligen nu vad det är. 

Otroligt fina människor som hjälper mig!!!!

Ingemar 314
Postad: 6 mar 2019

Jag gjorde i ordning sidor för ett temaarbete  över franska revolutionen för drygt ett år sedan. Det är utformat för år sju i högstadiet, men du kanske har lite nytta av materialet ändå. Om inte annat finns en sida med länkar till olika filmklipp och bildspel du kan se mer av:

https://www.grundskoleboken.se/wiki/Franska_revolutionen,_skolbok


Lea88 12
Postad: 6 mar 2019

Tusen tack Ingemar. Jag ska sätta mig och gå igenom allt och försöka förstå och fördjupa mig. 

 

Tusen tusen tusen TACK för all er hjälp. 

Jag ska ta åt mig allt det ni säger och håller tummarna att det resulterar i högt betyg.

Ha en fortsatt trevlig kväll!

Hälsningar Lea

Svara Avbryt
Close