1 svar
50 visningar
Novis 13
Postad: 13 nov 2022 12:22

Franska Revolutionen

Hej allesammans!

Jo, jag har fått en fråga som jag inte förstår;

. En orsak till den franska revolutionen var hur kung Ludvig XVI skötte landets ekonomi. Förklara hur detta kunde vara en orsak till revolutionen och visa hur det hänger ihop med andra orsaker. Tänk på att ge historiska exempel och visa på samband. 

Det fet markerade är det jag inte förstår.

Detta är mitt svar något förenklat:

Hovet levde i lyx pga skatten som bönder och borgare betalade. När Frankrike drabbades av missväxt krävdes det fortfarande lika mycket skatt. Det ledde till att folket svalt. 

Att det blev brist på pengar var pga krigen. 

Behöver verkligen hjälp!

Tack på för hand!

Teraeagle 17892 – Moderator
Postad: 13 nov 2022 12:51

Precis som du skiver var ekonomin i Frankrike mycket dålig till följd av krig och överklassens lyxliv. Det finns många halvt påhittade citat från den här tiden, t.ex. att franska drottningen Marie Antoinette ska ha sagt ungefär "om bönderna svälter kan de väl äta kakor istället". Även om hon inte sa så i verkligheten är det en beskrivande bild av hur man såg på kungahuset och överklassen i Frankrike.

https://sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%A5t_dem_%C3%A4ta_kakor 

Sen finns det en mer direkt koppling mellan ekonomin och revolutionen. Det som blev själva startskottet för revolutionen var att kungen sammankallade stånden till riksdag för att besluta om höjda skatter. När man hade riksdag röstade man per stånd, dvs adeln hade en röst, prästerna en röst och tredje ståndet (bönder och borgare) hade en röst. Adeln och prästerna hade alltså majoritet trots att det fanns fler bönder och borgare i riksdagen. Vid den här riksdagen gjorde bönderna och borgarna uppror och utropade Nationalförsamlingen, en sorts ny riksdag som Frankrike har kvar än idag.

Svara Avbryt
Close