3 svar
83 visningar
poijjan är nöjd med hjälpen!
poijjan 163
Postad: 10 okt 2018

Friktion, inte negativt arbete ?

Uppgift b) i denna fick jag till -3kJ (rätt svar på både a) och b) är +3kJ i facit). 

 

https://www.youtube.com/watch?v=zVRH9d5PW8g  <-- 2:50 in i denna video säger han att krafter som verkar i motsatt riktning ska ha negativt tecken och att detta är väldigt viktigt, är friktionskraft undantaget detta ? 

Nej, kraftjämvikten medför att friktionskraften är lika stor som x-komposanten av dragkraften men motriktad. (Detta är förutsatt att pulkan dras med en konstant hastighet vilket faktiskt inte uppgiften specificerar, men vi får anta det.)

När det kommer till viket arbete de olika krafterna utför är det dock beloppet som är det som efterfrågas. Därför blir svaret samma och positivt på båda.

SeriousCephalopod 1448
Postad: 10 okt 2018 Redigerad: 10 okt 2018

Ja tekniskt sett bör ett arbete sägas vara negativt om kraften verkar i motsatt riktning från den riktning som förskjutningen sker i.

Dock så bör man även tillägga att ett arbete inte bara 'utförs av en kraft' utan också 'utförs av en kraft en kropp' för att det här med tecknen ska vara viktigt. När man väl tillfört detaljen om att arbetet verkar på en kropp så blir det tydligt att negativt arbete motsvarar inbromning och positivt arbete motsvarar ökning i fart (eller i alla fall potentiell föränding)

poijjan 163
Postad: 11 okt 2018

Tackar !!

Svara Avbryt
Close