2 svar
1921 visningar
Erika1267 193
Postad: 23 apr 2019 18:13 Redigerad: 23 apr 2019 18:16

Fritt fall

Hej jag måste förstå dethär.

i vakuum så faller två föremål lika snabbt till marken oavsett form och massa. Men i luft faller då 2 föremål med samma form och storlek lika snabbt till marken då? Massan kan skilja men formen och storleken är samma. Är det exakt samtidigt de 2 föremålen träffar marken då eller skiljer det lite?

För med ögonmått ser det t.ex. ut som om en pingisboll och en lerklump med samma form och storlek faller samtidigt till marken.

Förstår att luftmotståndet verkar och att föremål med olika form och storlek inte faller till marken samtidigt i luft.

//Erika

Laguna Online 29907
Postad: 23 apr 2019 19:43

Jag har aldrig provat, men släpp dem från en högre höjd. Eller håll en pingisboll svävande med en hårtork, jag tror det går.

Egocarpo 717
Postad: 23 apr 2019 20:06

Om de har samma form blir luftmotståndskraften ifrån luften lika stor. Men sen får att räkna ut hur snabbt det faller så måste man lösa ekvationen. Tyngdkraften är ju m*g, där m är massan hos föremålet.
Så om man bortser ifrån luftmotstånd. Så får man :

Ftot=m*a=m*g => a=g.  D.v.s. massan spelar ingen roll.

Om vi tar med luftmotstånd. Så är den k*v2 k , konstanten k har att göra med formen på objektet och densiteten hos luften och lite till. v är hastigheten.  dv/dt =a 
F=m*a= m*(dv/dt)=m*g-k*v2 = m*g-k*v2.  Sen får man lösa denna differential ekvationen för att få reda på hastigheten som en funktion av tiden. Sen kan man integrera hastigheten för att få sträckan som en funktion av tiden. Då kan man se för olika massor hur lång tid det tar för den att nå marken om man släpper den ifrån 1 meters höjd. 

Massan tar inte ut sig när man kollar på luftmotståndet med så massan spelar roll då, alltså samma form olika massa så kommer de att olika tid när de slår i backen. 

Svara
Close