4 svar
30 visningar
Polly är nöjd med hjälpen
Polly 47
Postad: 24 feb 10:06

Funktioner, hur löser jag detta?

Är väldigt förvirrad. Skrev ner det där (på bild), för det kändes rimligt, men jag vet inte om det är det eller hur jag ska gå vidare isåfall. 

 

Matte varje dag :) 189
Postad: 24 feb 10:23 Redigerad: 24 feb 10:25

f(3x-2)=6(3x-2)-5

f(3x-2)=18x-12-5 

f(3x-2)=18x-17

vad blir k och vad blir m

Polly 47
Postad: 24 feb 10:32
Matte varje dag :) skrev:

f(3x-2)=6(3x-2)-5

f(3x-2)=18x-12-5 

f(3x-2)=18x-17

vad blir k och vad blir m

Men om f(3x-2)= 6x-5 kan det väl inte samtidigt vara lika med 18x-17...?

Behöver vi inte räkna så att vi kommer fram till ett ensamt f(x)= ? Förstår inte din lösning.

Du vet att f(x) = kx+m.

Du vet också att f(3x-2) = 6x-5.

Men f(3x-2) är också lika med det du får om du stoppar in 3x-2 där det står f(x), så f(3x-2) =k(3x-2)+m = 3kx-2k+m. Om detta skall vara lika med 6x-5 så måste koefficienten för x-termen vara lika ,och konstanttermen måste vara lika. Det måste vara så att 3k = 6 (koefficienten för x-termen) och m-2k = -5 (konstanttermerna skall vara lika).

Kan du beräkna värdena på k och m?

Polly 47
Postad: 24 feb 10:37
Smaragdalena skrev:

Du vet att f(x) = kx+m.

Du vet också att f(3x-2) = 6x-5.

Men f(3x-2) är också lika med det du får om du stoppar in 3x-2 där det står f(x), så f(3x-2) =k(3x-2)+m = 3kx-2k+m. Om detta skall vara lika med 6x-5 så måste koefficienten för x-termen vara lika ,och konstanttermen måste vara lika. Det måste vara så att 3k = 6 (koefficienten för x-termen) och m-2k = -5 (konstanttermerna skall vara lika).

Kan du beräkna värdena på k och m?

Nu förstår jag, tack så mycket!

Svara Avbryt
Close