1 svar
37 visningar
Cool123 är nöjd med hjälpen
Cool123 77
Postad: 1 dec 2020

Fusion

Hejsan!

Jag skulle behöva lite hjälp med att förstå vad fusion är. Jag förstår att det är när två lättare atomkärnor slås ihop till en tyngre och att det frigörs energi under denna process. Förstår även att detta sker i alla stjärnor och bland annat solen. Men är det energin som frigörs som är ems och som ger oss ljus här på jorden. För emission och fusion kan båda bilda ljus, men vet inte om jag är på rätt spår.

Tacksam för hjälp!

Alex111 237
Postad: 1 dec 2020 Redigerad: 1 dec 2020

Yes, det stämmer. 

 

För att fusion ska ske krävs även att energi appliceras (används, dvs. energy is input). I stjärnorna tar fusion upp mindre energi, och avger mer energi, medan i verkligheten (t.ex i potentiella elenergikällor) tar fusion upp mer energi än den avger. Dock försöker man göra så att fusion avger mer energi än den tar upp även inom elproduktion, så att man ska kunna använda fusion som energikälla. 

 

Fission däremot kräver lite energi, och avger en enorm mängd energi. För att lära dig varför processerna tar emot/avger mer/mindre energi, rekommenderar jag att du lyssnar på lärarens genomgång under lektionen och läser i läroboken. Om det är svårt att förstå, sök upp begrepp så att du fattar vad de betyder.

Svara Avbryt
Close