5 svar
83 visningar
Leia06 14
Postad: 5 dec 2021 20:35

Fusion och Fission - fysik

Vad innebär begreppen fusion och fission och i vilka sammanhang kan dessa uppkomma och nyttjas?

Hur långt har du kommit själv? Vad står det i din lärobok? Har du läst i Wikipedia? Vad hittade du när du googlade?

Leia06 14
Postad: 5 dec 2021 21:11

Jag har missat många fysiklektioner i skolan då jag är hemma sjuk med Corona. Eftersom jag är hemma har jag inte min lärobok och infon på google är lite för invecklad för att jag ska förstå eftersom jag inte har förstått grunderna än. Så jag skulle behöva hjälp med att förstå det lite mer lättformulerat så att jag kan förstå det som står på google sedan. Provet är om två veckor så jag har gott om tid att lära mig det här mer utvecklat sedan. Har förstått att fusion är när atomkärnor smälter samman och bildar större kärnor och att fission är klyvning av atomkärnor.

Det stämmer, du har hittat det viktigaste.

Energin i Solen och alla andra stjärnor kommer från att vätekärnor slås ihop till heliumkärnor genom fusion. Det som finns i atombomber och kärnkraftverk är fission.

Laguna 26894
Postad: 5 dec 2021 22:29

Fusion brukar ske mellan lätta atomkärnor, t.ex. väte.

Fission brukar ske hos tunga atomkärnor, t.ex. uran. En del atomkärnor är så instabila att de faller isär av sig själva. Man kan hjälpa till genom att skjuta in en neutron i en tung men stabil (eller nästan stabil) atomkärna.

Både fusion av lätta atomkärnor och fission av tunga ger ifrån sig energi, som i solen eller kärnkraftverk. Fusion av ämnen tyngre än järn går, men kräver i stället energi, och det händer mest i supernovor. Järn är det ämne som man inte kan utvinna energi ur med vare sig fission eller fusion, och det är därför järn är mycket vanligt.

Leia06 14
Postad: 6 dec 2021 19:11

Tack så mycket för hjälpen!

Svara Avbryt
Close