6 svar
32 visningar
delama är nöjd med hjälpen!
delama 33
Postad: 4 dagar sedan

Fysikfråga gällande elektromagnetism. Hur ska man tänka?

Hej!

Har en fråga kring hur kan man använda jonbanor i ett magnetfält för att separera olika isotoper av ett grundämne. Jag vet att isotoper är atomer med sanna kemiska egenskaper men olika antal neutroner i kärnan och har därmed ett annat masstal. Men vet inte utifrån den informationen hur jag ska resonera vidare. Jag antar att de olika isotoperna går i olika riktning. Nedanför är bilden men ni kan strunta i de blåa linjerna. Tack på förhand!

Magnetfältet gör att jonerna svänger av antingen uppåt eller neråt beroende på om de är positivt eller negativt laddade. Det är en kraft som får dem att accelerera (i det här fallet: byta riktning). Hur hänger kraft och acceleration ihop?

delama 33
Postad: 4 dagar sedan

Tack för ditt svar!
Kraft händer ihop med acceleration genom att F = a x m.

Men hur får jonerna laddning, om det enda som skiljer isotoperna är antalet neutroner. Kan antalet neutroner påverka laddningen?

Ska jag visa med formeln F = a x m att isotopernas masshalt (som skiljer sig mellan varandra) kommer påverka kraften och vilken riktning, upp eller ner, som den tar?

Peter 194
Postad: 4 dagar sedan

Kraften beror på laddningen som är densamma för isotoper, d.v.s. samma kraft. Massorna är olika som du sa. Vad händer då med accelerationen och med banan?

delama 33
Postad: 4 dagar sedan

Det jag kom fram till var att den isotop med högre massa kommer det vara svårare att avlänka och då kommer den få en större radie när den svänger, än den isotop med lägre massa

Det stämmer.

delama 33
Postad: 3 dagar sedan

Okej Tack!

Svara Avbryt
Close