2 svar
46 visningar
linnea.matte är nöjd med hjälpen
linnea.matte Online 309
Postad: 28 okt 2021 17:56

g’(x)=-3

Jag började att derivera och fick då:

g´(x)=-7,5e^(-0,5x)

 

g´(x)=-7,5e^(-0,5x)=-3

e-0,5× = 0,4

e0,5x-1=0,4

10,4=e0,5x

 

ln10,4=xln0,5

-1,32

Men det är fel, har jag tänkt fel ? Hur ska man göra ?

MathematicsDEF 294
Postad: 28 okt 2021 18:04

Ser ut som att det blev lite överkomplicerat, när du har e-0.5x=0.4 så kan du ta ln på båda sidorna, och eftersom att lnex=x så kommer du bara få -0.5x på VL och ln0.4 på högra.

linnea.matte Online 309
Postad: 28 okt 2021 18:05
MathematicsDEF skrev:

Ser ut som att det blev lite överkomplicerat, när du har e-0.5x=0.4 så kan du ta ln på båda sidorna, och eftersom att lnex=x så kommer du bara få -0.5x på VL och ln0.4 på högra. 

Aha, jag trodde att det skulle bli ln(-0,5) på något sätt som inte går.

Tack så mycket !

Svara Avbryt
Close