2 svar
94 visningar
Naturaretyvärr1 456
Postad: 16 dec 2021 13:32 Redigerad: 16 dec 2021 13:34

Går genterapi i arv

Hej håller på att leta fakta om hur det fungerar med designer bebisar osv

Har letat fakta om crispr och car t celler.  För sådan tekniker kan ju bidra i att man kan välja bort sjukdomsrelaterade gener osv för att förebygga sjudkom. Men om man tex ändrar i generna hos ett embryo, kommer de "fixade" generna då gå i arv till kommande generationer?

jag hr skrivit såhär, stämmer det? 🥺❤️

mag1 8932
Postad: 16 dec 2021 21:48

Ja om generna i embryot eller könsceller (t.ex. ägget) ändras kommer denna ändring finnas i alla celler i den nya individen (för ägget, är det fler celler t.ex. ett embryo behöver antingen alla celler förändras för att alla celler skall påverkas).

 

Gällande din text, så är den mer av en debatterande text, än en text med faktainnehåll. Så det blir inte riktigt möjligt att bedöma om dina påståenden stämmer. T.ex. "jag tycker inte att vi har rätt att leka gud" är din åsikt, inget vi kan ge faktamässig återkoppling om.

Du inleder dock texten vinklat - för att människan är en maskin, tror jag få individer inklusive forskare tycker att människan och mänskligheten är. Men vill du slå an en känslomässig sträng, och basera din argumentation på känslor så kan det fungera (för de läsare som är mottagliga för en känslomässig argumentation, de andra läsarna riskerar du att tappa om du fokuserar på en känslomässig argumentation).

 

Din kommentar om biverkningar, det stämmer att dessa är knutna till behandlingar, men det är tveksamt om en behandling (återställning av en livsnödvändig gen) skulle ge några biverkningar, annat än möjlighet till liv eller liv med mindre lidande.

Qetsiyah 6503 – Livehjälpare
Postad: 17 dec 2021 08:00 Redigerad: 17 dec 2021 08:16

Du har tre synpunkter på genteknik som du blandar ihop.

1. Ändring av genomet är oetiskt eftersom vi inte har rätt att leka gud

2. Tekniken är ny och obeprövad, därför kan det vara farligt.

3. Det är svårt att dra gränsen mellan medicinska behov och kosmetiska 'behov'.

Du måste hålla isär dessa. Ditt argument nummer 1 funkar inte eftersom... leker vi inte gud hela tiden, och vad är det för fel med det? Vi tänjer på mänsklighetens gränser och förbättrar allas levnadsvillkor konstant. Många av dagens tekniker hade du likväl kallat övermänskligt om du levde för några hundra år sen, ska dessa inte heller finnas? 

Ditt argument 2 är ok, men man brukar bortse från detta och diskutera etiken i det framtida scenariot där tekniken är komplett, tex fråga nummer 3 ovan.

Det finns två viktiga begrepp i sammanhanget, och det är det om intrinsic och extrinsic qualities, nummer 1 och 3 är av den typen och därför kan vi inte ge faktamässig återkoppling om det som mag1 skrev. Om denna uppsats skrivs i religionskursen (med etik osv) är det ok, men du behöver vara mer saklig om den skrivs i bio2/1 kursen. 

Svara Avbryt
Close