1 svar
102 visningar
ahmedmaryam02 är nöjd med hjälpen
ahmedmaryam02 19 – Fd. Medlem
Postad: 15 maj 2021 19:56 Redigerad: 15 maj 2021 20:10

gasutbyte

Hej

Hur påverkas gasutbytet av att det finns vätska i det respiratoriska membranet? Jag förstår att gasutbytet försämras men vet inte riktigt hur eller varför? Blir det svårare för syre och CO2 att ta sig förbi vattnet? Har det något med ytspänning att göra?

mag1 8936
Postad: 15 maj 2021 21:45

Menar du att det alltid finns vätska i det respiratoriska membranet, eller att det samlas mer än normalt med vätska i membranet?

Jag tror du menar det senare, där mer vätska än normalt samlas i det respiratoriska membranet, som vid t.ex. ödem. Gasutbytet i lungan av O2 mot CO2, från luften i alveolerna till de röda blodkropparna i kapillärerna, sker genom det väldigt tunna respiratoriska membranet. Att detta membran är tunt gör att gasutbytet sker optimalt. Men när vätska samlas i lungan, sker detta även i det respiratoriska membranet och membranets tjocklek ökar (den extra vätskan tar helt enkelt mer plats), vilket gör att sträckan gaserna måste diffundera blir längre och gasutbytet blir därför mindre effektivt. 

Samtidigt kan vätska läcka ut från membranet till alveolernas tomrum, och då upptar vätskan en del av volymen, så mindre gas får plats. Dessutom minskar denna läkta vätska ytan som deltar i gasutbytet - med effekten att gasutbytet försämras.

Svara Avbryt
Close