9 svar
662 visningar
Fotbollskillen12 475
Postad: 6 jun 2020 16:45

Gelfiltrering

Vilka potentiella felkällor kan det finnas vid gelfiltrering av mjölk, skriver en labbrapport och kan inte komma på några 

mag1 8932
Postad: 6 jun 2020 17:57

Hur sker separationen av ämnen och partiklar i en gelfiltreringskolonn?

Fotbollskillen12 475
Postad: 6 jun 2020 19:28

De stora molekylerna eluerar ut

mag1 8932
Postad: 6 jun 2020 19:41

Ja det gör de, men det gör även de mindre, fast vid ett senare tillfälle. Gelfiltrering (även kallat SEC, Size Exclusion Chromatography) separerar partiklar efter deras storlek.

Vad kan ske under denna separation som kan ge upphov till ett fel?

Fotbollskillen12 475
Postad: 6 jun 2020 21:57

Jag vet inte, att de mindre molekylerna eluerar ut före

Det är ett resultat, inte en felkälla. Det kan finnas någon felkälla som gör att du får ett sådant resultat däremot.

Fotbollskillen12 475
Postad: 7 jun 2020 00:21

Jag vet tyvärr inte kan man få en ledtråd? 

Kolonnen kanske är trasig?

Fotbollskillen12 475
Postad: 7 jun 2020 22:33

Fast är inte det laborantens fel som inte kontrollerar kolonnen

mag1 8932
Postad: 8 jun 2020 09:08

Jo det kan man tycka, men om kolonnen är trasig går det inte alltid att se från utsidan. Sprickor etcetera i väggarna syns lätt, men om kolonnen t.ex. torkat lite så spricker gelen när den sedan tillförs vätska. Dessa sprickor i kolonnen sys inte alltid men märks på att partiklarna i provet eluerar (=droppar ut efter kolonnen) på ett avvikande vis, eller att separationen av partiklarna är sämre (då vätskan flödar genom sprickan i gelen istället för mellan och igenom kornen som utgör gelen).

Svara Avbryt
Close