1 svar
123 visningar
noviish 5 – Fd. Medlem
Postad: 14 maj 2020 20:34

Genetik

Hej!

Jag sitter och pluggar inför ett prov som jag ska ha imorgon.

Jag undrar; VARFÖR måste man packa DNA, samt varför man replikerar det.

Jag vet att man inte använder sig av allt dna, och därför måste det packas. Samt att det sker innan celldelningen. Samma med replikationen: jag vet att man kopierar det och så. Men det måste finnas något ytterligare syfte med packningen och replikationen? För just nu om min lärare skulle fråga mig varför så skulle jag inte kunna på en nyanserad nivå kunna svara på det.

Om någon vet lite om detta och skulle vilja dela med sig av sin kunskap så vore jag oerhört tacksam. 

//Nova

mag1 8349
Postad: 15 maj 2020 11:51 Redigerad: 15 maj 2020 11:53

Om DNA inte skulle packas skulle det vara ett enda virrvarr av DNA som geggar ihop inne i cellkärnan. Vårt DNA finns i kromosomerna, som tillsammans är ca 2 meter långa om de sträcks ut. Så om de delar som inte används packas runt histoner m.m. tar de mycket mindre plats och trasslar inte heller in sig i varandra och geggar ihop (lite som kokt spagetti).

Skall cellen delas behöver bägge dottercellerna samma uppsättning av DNA, och då kommer ytterligare en uppsättning kromosomerna skapas.

När båda uppsättningarna av kromosomerna (ursprungets 23 par kromosomer och kopians 23 par kromosomer) skall fördelas till dottercellerna behöver dessa så klart separeras. Varje dotterceller behöver en full uppsättning om 23 par kromosomer, och då behöver DNA det vara packat (kondenserat DNA) i form av  kromosomer. Kromosomerna tar upp lite plats i och med att de är så väl packade.

Skulle DNA inte packas skulle båda uppsättningarna kromosomerna ha en sammanlagd längd av ca 4 meter(!) - det blir då som att försöka dela upp två portioner kokt spagetti (om 4 meter) exakt lika mellan de två dottercellerna, vilket inte går det blir bara trassel.

Svara Avbryt
Close