1 svar
24 visningar
Bubbles 37
Postad: 13 feb 2021

Genetik/korsningsschema

Hej jag har fått en extra uppgift av min lärare som jag har fastnat lite på

Uppgiften: Att rulla tungan är ett dominant anlag. Olle kan rulla sin tunga. Kan Olles föräldrar rulla sina tungor? Motivera ditt svar samt inkludera korsningsschema som visa hur du tänker. 

Jag tänker att minst en av föräldrarna bör ha ett dominant anlag för att det ska föras vidare till olle. Men det kan ju vara att både föräldrarna har både de dominanta anlagen, eller att ena har båda dominanta och den andra har båda recessiva, eller att båda har en recessiv och en dominant osv. 

Hur ska jag kunna redovisa mitt svar på en hög nivå, utan att göra flera korsningsschema osv. Min lärare sa att det är bra att jämföra osv, men det finns många olika sätt som gör att Olle kan rulla sin tunga.

Några tips som kan hjälpa mig? Uppskattar verkligen hjälp :)

mag1 1529
Postad: 13 feb 2021

Du verkar ha fått med de kombinationer som kan ge Olle anlaget, antingen kan du skriva det i texten, eller göra samtliga korsningsscheman. Oavsett behöver du i texten utveckla hur det kommer sig att Olle kan rulla tungan, genom att motivera ditt svar. Har du en bild på korsningsschemana kanske det blir lättare att förklara i texten.

Svara Avbryt
Close