1 svar
37 visningar
naturar3 är nöjd med hjälpen
naturar3 67
Postad: 18 nov 19:05

Genreglering

Hej!

Jag har alldeles strax biologi prov - och vi läser cellens genetik. Genreglering sa min lärare är något som kan finnas komma på dem svåra frågorna. 

Jag vet vad genreglering är ( alltså att det måste finnas en metod för att veta vilka gener som ska sättas på och av ) men i djupet vet jag inte alls så mycket.

Jag vet att gener kan finnas i hierarkier, och att dem kan ¨styra' över andra gener. Detta kan ske genom att proteinsyntesen bryts av att ett protein sätter sig på slutsekvensen under transkriptionen ( terminatorn ) eller att mRNA bryts ned på väg till ribosomen för translation av ett enzym.

Min lärare nämnde något med att introner kan ha något att göra med genreglering.. kan någon förklara vad han intyder? Fattade inte riktigt--

mag1 Online 3557
Postad: 18 nov 20:42

När gener skall transkriberas till bl.a. mRNA behöver mycket riktigt en reglering ske av vilka gener som skall transkriberas och vilka som inte skall transkriberas. Vidare kan mängden av transkriptionen också justeras, så att precis rätt mängd av t.ex. ett protein bildas, och i rätt typ av cell (proteiner som behövs vid benbildning behöver inte alls bildas i t.ex. hudcellerna. Men det behövs lite av dessa i friska färdigväxta ben, och massor av dem i skadade och växande ben).

Translationsfaktorer kallas övergripande de faktorer (bl.a. proteiner, RNA) som påverkar när och hur mycket av en gen som transkriberas. Delar av de olika kromosomernas gener inaktiveras även genom metylering/histonkondensation av DNA, speciellt för delar som inte alls behövs i en specialiserad cell (hudceller behöver inte ben, inte heller smakreceptorer etcetera) - dessa processer ingår i det som kallas epigenetik.

Svara Avbryt
Close