0 svar
103 visningar
ebbahallen 24
Postad: 27 okt 2021 21:30

Genteknik

Hej! Jag undrar lite hur genteknik kan påverka våra levnadsvillkor. Såhär har jag tänkt men vill utveckla och fördjupa angående levnadsvillkor.

Genterapi går att göra på olika sätt. Man kan ersätta en saknad eller defekt gen med en ny fungerande kopia som kodar ett funktionellt protein. Man kan tysta ner en defekt gen. Men man kan också gå in och omkodare/redigera en defekt gen. 


Detta kan ske ex vivo eller in vivo, alltså innanför eller utanför kroppen. Med ex vivo tar man ut celler och placerar in den korrekta genen i arvsmassan som är en bra teknik då genen hamnar på rätt ställe, men det är väldigt mycket jobb att ta ut och in cellen. In vivo så sprutar man in en fungerande gen på ett ofarligt ”avstängt” virus som fungerar som en bärare, kallas för vektor. Det finns en risk med att denna gen kommer till fel arvsmassa och att den då påverkar en redan fungerande gen vilket kan ge oss mutagenes . Man kan även få toxiska virusinfektioner och immunrespons, det finns alltså risker med denna teknik. 


Genterapi är en teknik som man hittills lyckats bota folk med immunbristsjukdomar, Parkinson sjukdom och blödarsjukan med. Sjukdomar som det  tidigare inte fanns någon annan väg än döden för finns det nu en chans att bota med denna teknik. I framtiden kommer förmodligen genteknik vara en teknik som kan bota många fler sjukdomar än nu samt att den eventuellt kan bli ersättning för vissa mediciner. 


Självklart påverkar detta våra levnadsvillkor på så sätt att inte lika många avlider av obotliga sjukdomar utan att det finns en möjlighet att överleva. 

Svara Avbryt
Close