1 svar
32 visningar
Rellan 7
Postad: 21 mar 12:54 Redigerad: 21 mar 15:02

Geografi - stenar

Hej! Vi har i uppgift att identifiera stenar på geografin och säga ifall de är sedimentära, magmatiska eller metamorfa bergarter.  Jag har hittat lite stenar men är osäker på vad det ens är för sten från början?

 

känns som det borde vara granit och därefter en magmatisk bergart, men jag kan ha helt fel.

Teraeagle Online 12872 – Moderator
Postad: 24 mar 23:30 Redigerad: 24 mar 23:36

När stenarna är mörka brukar det tyda på en låg kiselhalt och då säger man att de är mafiska, eller till och med ultramafiska. Det är definitivt ingen sedimentär bergart utan en magmatisk eller metamorf sådan. Kan du se några deformationer när du kollar på utseendet hos mineralkornen? En magmatisk bergart som granit har tydliga, avgränsade korn men om den utsätts för metamorfos bildas istället gnejs där kornen deformeras. 

Om man förutsätter att det är en magmatisk, mafisk bergart så är det mest troligt gabbro, diabas eller basalt. Gabbro är en djupbergart, diabas är en gångbergart och basalt är en ytbergart. Man kan skilja dem åt genom att kolla på kornstorleken. Om magma stelnar på jordytan i kontakt med luft eller vatten sker nedkylningen snabbt och då hinner inte kornen växa sig särskilt stora. I en djupbergart sker nedkylningen mer långsamt och då får man grövre korn. 

Svara Avbryt
Close