2 svar
208 visningar
mollythyyy 6
Postad: 25 nov 2020 08:48 Redigerad: 25 nov 2020 18:27

Geografi - varför ligger staden där den ligger?

Hej! 

Jag har en fråga angående varför en stad ligger just där den ligger. Vi har ett prov på bland annat detta och känner mig osöker på just den här fronten. Om vi tar Stockholm exempelvis, jag vet och kan ett och annat men känner att jag behöver utveckla och lägga till lite. 

Jag vet bland annat att Stockholm ligger bredvid Östersjön, tillgång till vatten är alltid nödvndigt för allt levande och behövs för att vi ska överleva (bördig jord ger skörd). De är lätt för fiske, transport och handel. Stockholm ligger även nära mälaren, alltså vår källa till sötvatten. Väst om Stockholm finns det stora skogar som är en viktig råvara. Sen är det ju självklart väldigt mycket industrier runt Stockholm. 

Om vi tänker oss att det inte handlar om Stockholm, nån annan stad alltså. Kan berg, floder eller liknande spela roll? Vore tacksam för svar!

Flyttade tråden från Fler ämnen /Andra ämnen till Samhällsorientering / Geografi, där den passar bättre. /Smaragdalena, moderator

joculator 3642 – F.d. Moderator
Postad: 25 nov 2020 09:02

När det gäller stockholm har Birka och Sigtuna stor betydelse för varför Stockholm blev till.

Men nu frågade du om mer allmänt.     Ja, berg, floder/sjöar/hav, skog, odlingsmark (alla naturresurser) har historiskt varit avgörande. 

Teraeagle 13225 – Moderator
Postad: 25 nov 2020 10:18 Redigerad: 25 nov 2020 10:24

En stad brukar ofta grundas av någon av följande anledningar:

  • Religion, t.ex. att man bygger en kyrka eller annat tempel för traktens bönder. Runt templet växer med tiden staden upp. Exempel är Uppsala och Växjö.
  • Försvar. Det kan vara att en stor armé har slagit läger på en plats runt vilken det sedan har byggts upp infrastruktur som utvecklas till en stad. Ett exempel är London. Platsen kan också vara strategiskt viktig för någon kung som därför vill bygga en fästning runt vilken staden sedan växer upp. Ett exempel är Göteborg som Gustav II Adolf anlade för att skydda västra Sverige från danskarna.
  • Handel, dvs att bönder, jägare och fiskare möts på en plats för att handla med varandra. Ett exempel är Linköping och alla andra städer i Sverige som slutar på -köping (det betyder handelsplats).
  • Naturresurser och råvaror. Det växer upp en stad runt någon naturresurs (skog, malm, vattenkraft m.m.) och arbetarna bygger upp en stad runt resursen. Ett exempel är Kiruna som enbart existerar eftersom det finns en stor järnmalmsfyndighet där. Nästan alla städer längs Norrlandskusten är också grundade för att kunna skeppa ut råvaror från norrländska skogar och gruvor, dessutom är nästan alla grundade samtidigt av samma kung (Gustav II Adolf under 1620-talet).

Sen måste man såklart studera geografin för att förstå varför en plats ligger just där den ligger. Alla människor behöver färskvatten, så städer ligger ofta vid floder. De möjliggör även transport längs vattnet. Det gör flodmynningar extra intressanta eftersom staden då även har tillgång till transport via havet.

Städer som började som handelsplatser grundas normalt där det finns många bönder som behöver utbyta varor. Därför förekommer dessa städer (köpingar) framför allt i södra Sverige eftersom det inte bedrivs så mycket jordbruk i norra Sverige. 

Svara Avbryt
Close