Plugga7 50
Postad: 24 nov 2020

Globalisering


Hej!

Vilka konsekvenwer finns av globalisering ( att man köper och säljer till och från andra länder). Konsekvenser som jag har kommit fram till är att man kan köpa billiga varor från utlandet samt att en handel mellan olika länder kan sysselsätta befolkningen. Kommer dock inte på fler.

Eftersom du skriver positiva exempel tar jag något negativt:

Globalisering betyder så mycket mer än handel mellan olika länder. Sådan handel har förekommit långt innan globalisering.
För att underlätta globalisering vill man bl.a. ha liknande lagar i alla länder. Det gör att länderna förlorar sin självständighet.
Ett exempel på detta är EU. Bra för handeln mellan länderna. Dåligt för ländernas självbestämmande.

Historiskt svenskt exempel: Snus   (ja, jag vet, patetiskt exempel, men rätt känt i Sverige)
Aktuellt exempel: Migration  (det är inte alla länder som vill samma sak och vissa blir överkörda)

 

Du skriver att handeln mellan länder sysselsätter befolkningen. 
På vilket sätt ger billigare jordbruksprodukter och billigare arbetskraft från andra länder att sysselsättningen ökar i Sverige?
Bönderna försvinner och produktionen läggs utomlands.
Menar du att ökad export kommer väga upp för det? Det får du utveckla i ditt svar.

Globaliseringen är mest bra för företag. Sen kan man diskutera om det som är bra för företag även är bra för befolkningen.
Om ett land, tex Sverige, vill stå utanför kan resultatet bli att företag lämnar Sverige. Det vore ju inte bra för befolkningen.

 

Globalisering skulle kunna vara bra för miljön. Men som det är nu innebär den mest att man transporterar fler varor längre stäckor. Det finns dock hopp om att globalisering skulle kunna vara bra för miljön. 

Och fred.

Svara Avbryt
Close