elizabethbolund är nöjd med hjälpen
elizabethbolund 174
Postad: 25 okt 17:50 Redigerad: 25 okt 17:54

Google Kalkylark 1

Jag har en uppsättning data (305 observationer) där varje observation har ett par värden bestående av längd och skostorlek. Jag behöver utföra en Spearman's korrelation, vilket kräver att jag skapar en graf baserad på rangordningen av dessa värden. Till exempel, om längden är 176 cm och har rangordningen 5 och skostorleken är 38 med rangordningen 9, så ska jag plotta en punkt i diagrammet med koordinaterna (5, 9).

Problemet uppstår när flera observationer har samma rangordning, till exempel flera personer med skostorlek 38. I sådana fall måste jag lägga samman rangordningarna och dela med antalet observationer med samma värde. För att försöka lösa problemet, har jag använt Sheets för att rangordna varje kolumn och sedan beräknat medelvärdet baserat på dessa rangordningar, liknande det som visas på bilden, denna metod resulterat i att paren inte längre behåller sitt ursprungliga (x, y) samband.

Min utmaning är att återskapa det ursprungliga sambandet mellan x- och y-värdena medan jag behåller rangordningarna. Har Google Sheets en inbyggd förmåga att förstå vilka y-värden som korresponderar med varje x-värde? Hur kan jag lösa detta problem och återställa det ursprungliga sambandet mellan mina x- och y-värden samtidigt som jag behåller rangordningarna?

 

Hoppas ni kan förstå vad jag menar, infogar bilder för lättare förståelse. 

Svara Avbryt
Close