3 svar
42 visningar
ytrewq är nöjd med hjälpen
ytrewq 101
Postad: 28 feb 13:46

Göra trigonometrin spännande

Hej allesammans!

 

Vi har nu kommit in på trigonometri i vår mattekurs. Jag tycker tyvärr att det är lite svårt att få upp motivationen för ämnet, det känns väldigt konkret och tråkigt på något sätt :(

 

Ville därför fråga er om ni kanske har några spännande saker relaterat till trigonometri som ni kan dela med er av? Kanske någon oväntad fakta, något som känns mystiskt/spännande med ämnet, eller någon bra dokumentär eller youtubevideo? Det vore jättekul om ni vill dela med er av det i så fall!! :)

HenrikG 4 – Livehjälpare
Postad: 28 feb 15:35

Jag tyckte också att trigonometri var knepigt och lite abstrakt till en början, men det blev roligare allteftersom jag lärde mig att tillämpa det!

Till exempel används trigonometri mycket inom musikteori. Frekvenser och vågformer - själva grunden till att skapa olika ljud och melodier - beskrivs nämligen med hjälp av trigonometriska funktioner. Dessutom har trigonometri varit avgörande för navigation och astronomi i århundranden. Genom att använda triangulering och trigonometriska beräkningar kunde sjöfarare bestämma sina positioner och astronomer förutsäga himlakropparnas rörelse. 

Att inleda ett nytt matematikområde är alltsom oftast kämpigt till en början, men håll ut och kämpa på så ska du snart se att det släpper för dig!

Lycka till!

teslaSaur 3
Postad: 28 feb 21:40

Trigonometrin ligger till grund för Fast Fourier Transform, vilket är en otroligt viktig och användbar funktion.

Det var helt sanslöst för mig att upptäcka att man kan transformera bilder och video till rader och kolumner med data och sedan återskapa bilderna med enbart denna data.
Känns som magi.
Denna video förklarar ganska väl hur information som bygger på höga frekvenser kan kastas bort i jpeg, men ändå behålla bildkvalitén.
https://www.youtube.com/watch?v=Kv1Hiv3ox8I

ytrewq 101
Postad: 29 feb 15:57 Redigerad: 29 feb 16:03

Jaaaa, stort tack för detta!

Musikteori vore intressant att lära sig mer om, den vetenskapliga sidan av musik! Och trigonometri ligger alltså till grund för FFT, häftigt! Jag kan inget om FFT ännu men har tex sett att kanalen Veratisium kallade den för "världens viktigaste algoritm". Så det blir perfekt att lära sig mer om. Även videon ser riktigt bra ut, den ska jag kolla på också :D

Tack snälla, vad glad jag blev nu! Och trigonometrin känns redan roligare! :)

Svara Avbryt
Close