3 svar
35 visningar
Klenisen 2
Postad: 8 jan 2021

Grammatik fråga

Måste ha er hjälp. Jag o tjejen hade en diskussion om det heter sista eller senare. Sammanhanget är om man visar två bilder och man ska ha den sista/senare bilden vilket är rätt. Skriv gärna vilken dialekt ni har för det tror vi har en stor betydelse. Tack på förhand.

haraldfreij 1068 – Mattecentrum-volontär
Postad: 8 jan 2021 Redigerad: 8 jan 2021

Båda två fungerar i det här fallet, när man har en grupp om två bilder. Generellt:

Den sista betyder att det inte kommer eller finns någon mer. Man kan alltså säga att "i sista numret av Stockholmstidningen fanns en artikel om..." eftersom den tidningen inte ges ut längre, men vi har ingen aning om vad som står i sista numret av DN. Har man en definierad mängd, som har ett slut, så kan man alltså prata om den sista (t.ex. sista DN förra året).

Den senaste betyder iställer den som kom senast, man kan alltså prata om både det senaste numret av DN och ST.

Den senare kan man bara använda om man jämför två objekt, man kan alltså inte säga "den senare av de här fem", men väl "den senare av de här två", och i det fallet tror jag det är helt synonymt med "den sista", men syftar snarare till i vilken ordning de nämnts än i vilken ordning de inträffade eller motsvarande. I meningen "Av Karl XII och Karl XI föredrar jag nog den senare" är det Karl XI som är favoritkungen, även om det kanske är ett onödigt förvirrande sätt att uttrycka sig på :). Själv tycker jag (uppvuxen i Lund, Göteborgare sedan 12 år) "den senare" låter lite mer högtravande eller formellt, men jag skulle nog ofta formulera mig så.

Laguna 12762
Postad: 8 jan 2021

Om det bara är två bilder skulle jag troligen säga den första och den andra bilden. 

Jag håller annars med det tidigare sagda.

Hur låter hela meningen i ditt fall? 

Klenisen 2
Postad: 8 jan 2021

Tack för era svar. Tyckte det var kul hur man kan formulera sig på olika sätt därför ställde jag frågan. Jag skulle säga sista varför vet jag inte, tjejen som är mera utbildad säger senare. Ingen av oss tänkte på att man kan även säga ”andra”. 

Svara Avbryt
Close