0 svar
65 visningar
daria 110
Postad: 16 feb 2019

Grekisk mytologi

 Hej, vi har börjat på ett nytt ämne i våra svenska vilket är forntiden och antiken. Vi har fått i uppgift att fördjupa oss i en mytologisk karaktär och sedan göra en affisch om denna. Karaktären ska att vara en gud, hjälte eller varelse från antingen nordisk eller grekisk mytologi. Jag valde den grekiska titanen Prometheus. Jag uppskattar all hjälp och kritik.

SVENSKA-MYTOLOGI

PROMETHEUS

GUDEN SOM STAL ELDEN


Prometheus, en av titanerna i den grekiska mytologin, var eldens gud. Han ansågs som en av dem klokaste av hans ras och gav människorna eldens gåva och färdigheten av metallarbete, en handling som han blev straffad av Zeus. Hans intellektuella sida betonades av den uppenbara betydelsen av hans namn, “den som tänker före”. I allmänhet utvecklade han sig till en mästare, och i detta sammanhang var han associerad med eld och skapandet av dem dödliga.

 

Berättelser

Enligt den grekiska mytologin skapades människor i fem olika händelser. I denna berättelse, Prometheus och hans bror Epimetheus, vars namn betyder "eftertanke" fick i uppdrag av gudarna att skapa mänskligheten. Epimetheus var impulsiv och skapade djur först och gav dem maktens gåvor som styrka. När tiden kom för att skapa människor, hade alla gåvorna används av Epimetheus på djuren. Prometheus tog över vid denna tidpunkt och skapade den första mannen, ur lera och vatten. Han skapade den första mannen för att gå upprätt, samma form som gudarna.


Under de tidiga stadierna av mänsklig existens spenderade människorna sina dagar i en konstant rädsla för medvetenheten om det oundvikliga: döden. De levde nakna, hungriga, kalla och oupplästa. Prometheus tyckte att det var fel och bad gudarna på Olympus att göra något åt ​​det. De vägrade och hävdade att man skulle då komma närmare gudarna. Trots att han inte kunde rädda dem från döden önskade han att införa hopp om en ljus framtid och möjligheter till tillväxt och utveckling under deras år på jorden. Han stal således elden genom att tända en fackla på Olympos och begav sig sedan till människorna – därav brukar han avbildas med en fackla i handen. Prometheus lärde dem användningen av eld, gjorde dem bekanta med arkitektur, astronomi, matematik, konsten att skriva, medicin, musik, arbeta i metall och allt annat konstformer. Människans konstanta förebyggande av domen ersattes med ljus, värme, hopp och ambition. Genom presentationen av eld och utbildning gav Prometheus jord till alla de konst och hantverk som gör det möjligt för dödliga att förlänga livet och förbättra sin kvalitet. Den där lilla gnistan gjorde hela skillnaden, lyfte mänskligheten till en högre nivå och orsakade fantasi och kreativitet ursprungligen aktiviteter som sparades uteslutande för gudarna för att bli ett sätt att leva för män.


I sin vrede utsåg Zeus "sådan ondska för dem att de kommer att begära död snarare än liv, och Prometheus ska se sin elände och vara maktlös för att hjälpa dem." För sitt tilltag kedjades Prometheus fast vid en klippvägg, i Kaukasus. Varje dag kom en örn och hackade ut hans lever, men som sedan växte ut på nytt. Han gör det som de gamla grekerna såg levern som sitt säte för liv, själ och intelligens. Självs oförstörbarhet är på detta sätt kopplad till leverns regenerativa förmåga, en hänvisning till själens odödlighet. Vidare, genom att välja levern, blir Prometheus straff ännu hårdare, eftersom han varje dag har sin själ och sinnet "torteras" för evigheten. Det bör också noteras att örnen är en symbol för Zeus, man kan tolka detta som en tydlig manifestation av Zeus ilska. Örnen kan betraktas som en symbol på Zeus vilja och hans makt över allt och hans förmåga att straffa dem som misshagar honom.

 

Herakles gavs uppdraget att slita itu kedjorna som fängslade Prometheus, som sedan levde i fred med Zeus.


Enligt Hesiods teogon var Prometheus son till titanen Iapetos och vattennymfen Klymene. Hans bröder Epimetheus (eftertanke), Menoetius och Atlas. En av Prometheus söner var Deucalion, en motsvarighet till Noah i kristendomen, som överlevde en stor översvämning genom att segla i en stor båt i nio dagar och nätter och som med sin fru Pyrrha blev grundare av mänskligheten.


Attribut

Många mytologi forskare säger att elden är den närmaste associerade symbolen med guden. Han sägs att ha gett elden till människan efter att den tagits bort från Zeus. Eld representerar förmågan att förvandla sin miljö - och att lära sig nya färdigheter för att omvandla den. När elden var gudens exklusiva egendom, symboliserade den den gudomliga makten för att göra världen till det du ville att den skulle göra. Elden gör oss åtskilda från den naturliga världen: På grund av eld kan vi stanna uppe sent för att skriva våra mästerverk, laga läckra måltider, och skicka raketer till Mars. Det låter ganska gudomligt för oss. Eld delar inte män från gudar; det förar dem tillsammans.


Förmågor

Prometheus har de konventionella egenskaperna som en olympisk gud. Liksom alla olympier är han odödlig: han har inte åldrats sedan vuxen ålder och kan inte dö på något konventionellt sätt. Han är övernaturligt stark och immun mot alla sjukdomar och är resistent mot skador efter att ha äts dagligen av en örn. det skulle ta en skada av sådan omfattning att den dispergerade en stor del av hans kroppsliga molekyler för att orsaka fysisk död hos honom. Även då kan det vara möjligt för en gud med lika kraft att återuppliva honom. Prometheus är precognitiv, och kan mentalt förutse händelser och kan teleportera mellan dimensioner som från Olympus till Jorden. Prometheus har också visat magiska helande befogenheter över andra, men hans förmågor är inte lika utvecklade som Apollos sol guden


Egenskaper

Prometheus var känd för sin höga intelligens eftersom han visste hur man stall elden från Hephaestus smedja och återförde den till människan, han byte sidor och stödde dem segrande Olympierna Zeus för att undvika att straffas med resten av Titanerna och skickas till Tartarus.

Prometheus betraktades som ett huvud för hopp och inspiration för de grekiska revolutionärerna på grund av att han blev upprörd av Zeus 'straff till människorna och tog sig på sig för att stjäla elden tillbaka för människorna - ge människor hopp och inspirera de revolutionära att stå upp för vad de trodde på - det skulle kunna ge Prometheus egenskapen att vara viljestark, modig och osjälvisk.


Han var också kreativ och uppfinningsrik i att i mytologi var han den som skapade mänskligheten. Han blandade egenskaperna och gjorde olika med varandra för att skapa balans - försiktighet till oförsiktighet och så vidare.


Han gav hopp till människorna och hjälpte de kunna överleva deras mörka dagar och istället gjorde de ljusare. Han lyfte upp människorna till en högre nivå och hjälpte dem upptäcka allt som vi vet idag, därför är han med i många berättelser och sagor.

  

Förekomst

Den fängslande myten om Prometheus skapade den antike tragöden Aiskylos drama “den fjättrade Prometheus” vilket beskriver om Promethues och hans liv, och hans hjälp till människorasen. Prometheus har också dykt upp i kulturen vid flera tillfällen. När Mary Shelley på 1800-talet skrev romanen om monstret Frankenstein löd hela titeln Frankenstein eller den moderne Prometheus, vilket var en hänsyftning på vad som händer då man iklär sig gudarnas roll. I senare tid har det skett då en amerikansk science-fiction film från 2012 bar dennes namn.

Svara Avbryt
Close