1 svar
67 visningar
Aysa är nöjd med hjälpen
Aysa 1450 – Avstängd
Postad: 3 dec 2017 00:40

Gulstöm

Kan du läsa berättelsen?

Vad handlar det om?

Jag tror att de Menar inflation med berättelsen!

Är det så? 

Pengar i landet Blågul
Det var en gång ett pyttelitet land som hette Blågul. I det landet bodde bara två familjer: familjen Blåson och familjen Gulström. Varje familj hade två hästar och ett hus. Det var allt av värde som fanns i landet. En dag kom familjerna överens om att börja använda pengar så att de kunde handla med varandra. De kallade sina pengar kronor och tillverkade totalt 1000 kronor. De bestämde att ett hus var värt 400 kronor och varje häst 50 kronor. Sedan fanns det inget mer att köpa. Familjerna delade förstås pengarna lika, så nu hade varje familj 500 kronor att handla för. Det som fanns i landet var värt sammanlagt 1000 kronor.

En morgon inträffade något fantastiskt – utanför familjernas hus hade en god fé lämnat 99000 kronor. Båda familjerna rusade ut för att plocka åt sig så mycket pengar som möjligt. De lyckades få tag på ungefär lika mycket, och blev naturligtvis oerhört glada över att ha blivit så rika.

Gulströms började genast fundera över vad de skulle göra med alla sina pengar. Men hur mycket de än tänkte efter fanns det ju fortfarande inget mer att köpa än Blåsons hus och hästar. De tänkte ändå försöka göra en bra affär och promenerade över till familjen Blåson för att köpa deras två hästar för 100 kronor.

– Ånej, svarade fru Blåson. Eftersom det finns 100 gånger mer pengar i dag än igår vill vi förstås ha 100 gånger mer för hästarna. 5000 kronor styck, tack.

Herr Gulström tyckte att fru Blåson var lite sniken, men när han tänkt efter en stund insåg han att hon faktiskt hade rätt. Eftersom det fortfarande inte fanns mer saker att köpa i landet, men 100 gånger mer pengar, måste allt bli 100 gånger dyrare

Precis, de talar om inflation! Det finns mer pengar i Blågul, men inget mer av värde. En viss summa pengar refererar till någonting av värde, exempelvis en häst. Denna summa pengar är en viss procent av den totala summan pengar som finns, i detta fall fem procent. En häst är alltså värd fem procent av den totala ekonomin i landet, vilket kan ses som landet Blåguls totala värde. Om summan pengar ökar, men antalet hästar är konstant, har landet Blåguls totala värde inte förändrats. En häst är fortfarande värd fem procent av landets värde, vilket är 0,05 * 100 000 = 5 000 kr.

Svara Avbryt
Close