0 svar
66 visningar
AnonymAelev 59
Postad: 12 maj 18:06

Gustav Vasa som kung

Hej jag undrar detta svar på denhär frågan (För och nackdelar med Gustav Vasa som kung) kan räcka för att få ett A (på frågan). Jag går i sexan och det är ett historieprov. Mitt svar på frågan: 

1. Gustav Vasa var både en bra och mindre bra kung. Han var en bra kung t.ex. för att i början av 1500-talet var ju Sverige ett väldigt fattigt land eftersom de dels hade varit med i många krig som hade kostat mycket. Gustav Vasa var en väldigt skickligt kung och tog till många smarta åtgärder för att Sveriges ekonomi skulle bli bättre. T.ex. så Fick han igenom reformationsriksdagen år 1527 genom att lova adelsmännen som satt med i riksdagen att de skulle få tillbaks sina gårdar och andra rikedomar som de skänkt till kyrkan.

Gustav Vasa (riket) hade även en stor skuld till Lübeckarna att betala till baka för allt material de hade fått för att kunna vinna mot Kristian II. En dag kom Kristian III och sade att Hansan och Lübeckarna hade startat ett krig mot Danmark, han frågade om Gustav Vasa kunde hjälpa honom. Då kom Gustav Vasa på att han kunde bli kvitt Lübeckarna om han vann mot dem med Kristian II. Eftersom då skulle inte Hansan ha någon makt längre i norden och då skulle de inte heller ha den makten att kunna begära pengarna som Sverige hade i skuld till dem. Så blev det också, så nu behövde Sverige inte betala den stora skulden. Det var väldig smart. Han hade även bra kontroll över riket och gjorde Sverige rikare och rikare med att vinna olika strider på smarta sätt.

Han var samtidigt en mindre bra kung eftersom han började bestämma mer och mer ju längre tiden gick. Han gjorde alltid allt för att riket (och även han själv) skulle få in pengar. Han satte höga skatter och tog rikedom från folket. Han bestämde nästan som en diktator. Det tyckte ingen om. Därför ledde det till många uppror mot kungen och hans styrande. T.ex. Dackefejden. Han tog all makt och pengar för sig själv och styrandet och tog bort folkets fritt, de behövde göra som Gustav Vasa sade, annars blev man straffad.

Han var en bra kunna för att han stärkte Sveriges svagheter och gav många fördelar till Sverige med sin skicklighet. Han gjorde t..x Sverige till en stormakt. Han var en mindre bra kung för att han bestämde för mycket över folket, han befall dem att betala dyra skatter och de fick aldrig göra som de själva ville, alla behövde lyda Gustav Vasa. Han brydde sig bara om sig själv och om hur Sverige skulle få mycket pengar och vinna krig, inte om hur folket mådde. 

Svara Avbryt
Close