abdirahman00 5
Postad: 8 nov 2018

Gy arbete fysik

Har inte kommit igång med mitt arbete då jag har haft fyllt upp med andra tekniska ämnen, har inte bestämt frågeställning än men vill antingen skriva om gravitation eller ljusets brytning,har fått tips på att jag ska utveckla mina frågeställningar och det vad jag behöver hjälp med.

-Hur påverkas den elektromagnetiska strålningen “ljus” av olika medium,och varför förekommer det medium som bryter ljuset?

Hur påverkas gravitationkraften på allt som har massa,och vad är gravitationkraft och vad innerbär det för människan och planneten.

SeriousCephalopod 1659
Postad: 8 nov 2018

1. Börja med något konkret fenomen eller problem. Att skriva "om något" är planlöst och blir inte bra

2. Man skriver inte gymnasiearbeten i ämnen. Syftet med gymnasiearbetet är att uppfyller mål associerade med programmet man läser.

Teknikprogrammet, naturprogrammet osv har olikasyften med gymnasiearbetet. Vilket är relevant här?

abdirahman00 5
Postad: 8 nov 2018

1. kärnkraftverk tkr jag är en problem ganska konkret fenomen vi använder kärnkraftverk som ett rent sätt att kunna producera el,men om en kärnkraftsolycka hade skett och radioaktiv strålning kommer ut hade vi mött stora konsekvenser ,

2. Frågeställningen blir då : Hur kan kärnkraftverk förklaras som ett rent sätt att producera el på om,konsekvenserna av en kärkraftsolycka kan bidra till att radioaktiv strålning och ämnen kommer ut i naturen ?

abdirahman00 5
Postad: 8 nov 2018

och det en del av jonsierad strålning 

SeriousCephalopod 1659
Postad: 8 nov 2018 Redigerad: 8 nov 2018

Om kärnkraftverk, jovisst kan fungera men då måste det också bli ganska avancerat i slutändan med ordentliga rapporter och källhänvisningar som unedrlag. Den typen av frågeställning behandlas ju redan i grundskolan och syftet med gymnasiearbetet på det teoretiska är att visa att man är förberedd för högskolan dvs bemästrar olika metodologier. 

1. Nja. Jag menar börja med något du vet att du faktiskt kan lösa och besvara.

När jag var i en färgbutik häromdagen med min mot så hade vi jättesvårt att diskutera färgen hon skulle välja till dörrlister med personalen då vi stod där och skulle försöka formulera att man ville ha 'något mittemellan' två  färger och totala låsningen när man säger "något som är varmare än den ena och kallare än den andra" och försöljaren konfunderat säger något om att de ligger i samma skala...

Något konkret för för Teknikprogrammet vore att utveckla en mobilapp som kan ta två bilder på två färger och producera en sammanfattning i ord om vad de är och hur de skiljer sig för att förenkla dialog Det är ett konkret problem man kan lösa. 

Med fenomen menar jag något i verkligheten som ditt öga uppmärksammar som något speciellt men som du för stunden inte kan förklara exakt. Låt mig gå ut i köket och låta vattenstrålen slå i hon.

Vad är den här grejen med att det bildas en slags "cirkel" i hon? Vad är den matematiska relationen mellan strålens hastighet och radien på den här cirkeln? (Boom en konkret fråga man kan undersöka) Vad orsakar 'det där'? Kanske är det ointressant men man kan i alla fall börja med att bara ha ett aktivt öga för verkligheten. 

2. Som sagt. Vilket program man läser spelar roll. Gymnasiearbeten på Teknikprogrammet måste involvera en del saker gymnasiearbeten på Naturprogrammet inte behöver involvera och vice versa. 

emmynoether 697
Postad: 8 nov 2018

Om du vill prata om gravitation kan du ju prata om hur teorierna utvecklats med tiden, kika lite här till exempel. Det är en ganska fascinerade resa fysiken har gjort från de gamla grekerna till modern fysik. Ett tips är dock att inte gå in för matematiskt (speciellt när du börjar komma till allmänna relativitetsteorin) utan försök lägg fokus på att förklara de olika teoriernas mening. Vad var det för insikter som fått oss att utveckla nya teorier och så vidare.

abdirahman00 5
Postad: 8 nov 2018

Jag vill helst skriva om något jag kan bra om ,och det är kärnkraftverk vet inte bara hur jag ska utforma en fregeställning bara som är konkret nog att undersöka ,vill kolla på radioaktivitet och avfall av radioatkivitet men också joniseradstrålning

abdirahman00 5
Postad: 8 nov 2018

Gravitationen måste vara en utredande fråga en problematik,kan inte ba kolla på teoriernas utveckling av beskrivande sätt

abdirahman00, vet du att du kan redigera dina inlägg, om du vill tillägga något? Då slipper du bumpa din tråd. /moderator

Svara Avbryt
Close