5 svar
315 visningar
Streber är nöjd med hjälpen
Streber 53
Postad: 6 apr 2018 17:38 Redigerad: 6 apr 2018 17:51

Gymnansieval: naturvetenskap eller samhällsvetenskap

Hej Pluggakuten!

Detta är kanske inte den mest passande webbsidan för att diskutera mitt gymansieval, men jag känner verkligen att jag behöver lite råd. 

Mitt dilemma är att jag vet inte om jag skall välja naturvetenskap, med inriktningen natur/samhälle, eller samhällsvetenskap. Jag finner båda dessa linjer intressanta. Matematik är för det mesta relativt enkelt för mig. Jag tycker att biologi är intressant, medan kemi och fysik hamnar lägre på listen. Beteende, d.v.s psykologi, är ett av mina stora intressen.

En av mina största målsättningar är att förbättra mina kunskaper att formulera och uttrycka åsikter. Jag vill också utveckla mina färdigheter inom konsterna att läsa, tänka och skriva. Själv har jag redan, långsamt men säkert, börja läsa samhällsvetenskapliga böcker och andra kända skrifter (t.ex. Gulag arkipelagen, 1984, m.m). 

Jag vet dock inte vad jag vill bli i framtiden och därför lutar jag mot naturvetenskap, eftersom det kan ge mig ett bredare urval. Om jag dessutom kombinerar detta med natur/samhälle inriktningen, så kan det förhoppningsvis uppfylla mina andra intressen. Trots det är jag fortfarande inte säker.

Jag hoppas (och vet) att många av de kunniga medlemmarna av Pluggakuten kan på något vis hjälpa mig.

Tack på förhand,

Streber

Furkan 16
Postad: 6 apr 2018 17:58

Hej Streber

Jag går själv i andra ring på Ekonomi Ekonomi linjen och hade också svårt med att välja vilken linje jag skulle ta vid slutet av 9:an. 

Låt mig börja med att säga att jag har vänner som går på dessa linjer och jag kommer endast referera till deras tankar och klagomål inom dessa linjer. 

På naturlinjen så måste du jobba grymt hårt om du ska klara dig, speciellt eftersom att de och tekniklinjen har den jobbigaste matten och NO ämnena. Men natur är också en relativt bredd linje som erbjuder dig många val efter gymnasiet jämfört med Samhällskunskapen. 

Från vad jag läst så verkar du gilla många utav Samhällslinjens ämnen, men själv skulle jag säga att natursamhälle erbjuder liknande ämnen och fungerar också relativt okej. 

Så slutändan måste du såklart bästeman själv vad du vill välja men frågar du mig så handlar det om vilja och vad du planerar att göra efter gymnasiet. Är du villig att satsa mycket av din fritid och vill jobba som exempelvis forskare, välj natursamhälle och om du inte vill ge ut för mycket av din fritid och kanske vill jobba med humanistiska jobb, ta samhällsvetenskap.

Streber 53
Postad: 6 apr 2018 18:09 Redigerad: 6 apr 2018 18:10

Tack för ditt svar, Furkan! 

Jag har bara en till fråga angående naturlinjen: vet du om det är ett stort fokus på miljön och miljöfrågor? Själv känner jag mig inte så intresserade av dessa, trots att de är viktiga såklart. Efter att ha läst en del texter om naturlinjen, så har jag fått uppfattningen att detta ofta ligger i ett centralt fokus, speciellt om man väljer natur/samhälle. Är detta korrekt?

Smaragdalena 78166 – Lärare
Postad: 6 apr 2018 18:29

Om du inte gillar fysik och kemi skulle jag inte rekommendera natur för dig. Om du vill ha bra betyg i de ämnena måste du räkna med att lägga mycket tid och energi på de ämnena (och matte).

Streber 53
Postad: 6 apr 2018 18:44
Smaragdalena skrev :

Om du inte gillar fysik och kemi skulle jag inte rekommendera natur för dig. Om du vill ha bra betyg i de ämnena måste du räkna med att lägga mycket tid och energi på de ämnena (och matte).

Jag ogillar inte fysik och kemi, men det är inte något jag känner mig riktigt intresserad av. 

Dessutom är redo att lägga mycket tid och det gör jag redan idag.

Teraeagle 20215 – Moderator
Postad: 6 apr 2018 19:17

Håller med Smaragdalena om att man inte ska välja natur om man inte är intresserad av kemi eller fysik. Nu fanns visserligen inte natur-samhälle när jag gick gymnasiet, så jag vet inte riktigt hur stor skillnaden är. Naturämnena och matte tar upp en så pass stor del av tiden och det kan bli tradigt om man inte har det rätta intresset.

Svara Avbryt
Close