1 svar
34 visningar
YoFa 11
Postad: 13 jan 10:01 Redigerad: 13 jan 10:59

Gymnasiearbete

Hej!

Jag år i tredje året av gymnasiet och ska skriva gymnasiearbete, och jag behöver hjälp, jag vet inte vad jag ska skriva om!

Jag är panikslagen och har ingen aning om hur jag ska bära mig åt då jag enligt planering redan måste vara klar med teori-delen, jag har kollat lite överallt men hittar inget jag kan skriva om. 

Mitt gymnasiearbete måste:

-Vara om ekologi (vilket är specialiseringskursen jag valt)

-Experimentellt, alltså vill jag ha en "laborativ del" i den  

-Lätt att utföra (Inga utflykter till skogen eller vattendrag!)

Jag har pratat med min lärare för att hon ska tipsa mig om idéer, hon sa till mig att jag kunde tillverka eget schampo eller handkräm och  skriva om effekterna på miljön av färdigtillverkat som man köper i affären. Men jag har ingen aning om hur jag ska göra eller hur detta ska bilda ett gymnasiearbete. 

Jag vill ha tips på gymnasiearbete och gärna hur jag ska bära mig åt, alltså hur ska jag göra/skriva och hur detta ska bli ett godkänt gymnasiearbete, jag kollar gärna på gamla gymnasiearbeten. 

Tack för hjälpen i förhand


Onödiga versaler borttagna från rubriken. /Smutstvätt, moderator 

Nu kan jag väldigt lite om ekologi, men experimentella studier tenderar att vara lite lättare att strukturera upp än andra studier. Man väljer något man vill testa (t.ex. hur en sak påverkar en annan), gör testet, skriver ner vad resultatet blir, och försöker förklara resultaten.

Med tanke på ekologiämnet vore ett förslag att göra ett eget litet ekosystem och följa det över några veckor.

Du skulle då kunna ha 2 olika "burk-ekosystem" för att jämföra. Eller så skulle du kunna följa ett ekosystem och göra någon förändring efter ett par veckor, och se vad effekten blir.

Då skulle frågeställningen kunna vara något i stil med:

  • Hur påverkas ekosystem av brist på djur? (testa att ha en burk med djur i, och en utan, och se vad som händer med växterna/djurlivet över tid)
  • Hur påverkas ekosystem av temperaturförändringar? (testa att ha burken inne i värmen ett tag, och sen ställa den någonstans kallare)
  • Hur påverkas ekosystem av för starkt solljus (man ska egentligen inte lämna ett sånt här "burk-ekosystem" i direkt solljus, men du kan testa att ställa det där efter ett tag ändå och se vad som händer)

Du skulle kunna göra mätningar över tid på exempelvis hur starka växternas stjälkar är, hur många som vissnat, hur många olika växter som finns kvar (biologisk mångfald), hur mycket djur som utvecklats/finns kvar, hur mycket bladen har missfärgats, hur fuktigt det blivit (kanske kan sägas något om fotosyntes där) eller något annat som vore intressant att mäta.

 

Förhoppningsvis ger detta lite idéer i alla fall.

Svara Avbryt
Close