6 svar
59 visningar
kotten1122 7
Postad: 30 aug 12:44

Gymnasiearbete

Hej! Jag går samhälle beetende på gymnasiet och ska nu skriva mitt gymnasiearbete. Jag är till störst del intresserad av kroppen men kan inte skriva om det då det blir för naturvetenskapligt. Behöver alla tips jag kan få på saker jag kan skriva om! :)

Teraeagle Online 15787 – Moderator
Postad: 30 aug 13:21 Redigerad: 30 aug 13:21

Du kan väl skriva om kroppen fast ur ett samhällsvetenskapligt perspektiv, t.ex. fokusera på ätstörningar, stress, kroppsideal eller liknande?

kotten1122 7
Postad: 31 aug 18:30

Ja jo kanske, känner inte att det är så lockande dock. Vet verkligen inte vad jag ska skriva om är helt lost och min lärare säger bara nej till alla mina förslag jag kommit med. 

Om du ger några mer konkreta idéer vad du skulle vilja skriva om (”kroppen” är ganska allmänt) kanske vi kan hjälpa dig att formulera något som passar samhällsvetenskapsprogrammet.

kotten1122 7
Postad: 31 aug 18:49

Min första tanke var att skriva om hur vår hjärna inte är anpassad till det samhälle vi lever i idag eller kanske formulera om det mer till vilka förändringar som bör ske i samhället för att passa oss och våra hjärnor då dom inte är gjorda för det liv vi lever i idag. Men min lärare tyckte inte de va så bra. Sedan funderade jag på att skriva om narkotikaklassade läkemedel och varför det ges ut till folk som inte är i behov av det men det var inte heller bra enligt dom. 

Jag måste ju inte skriva om något med kroppen men det är bara att jag tycker det är väldigt intressant men tror nog nästan jag får tänka bort det för annars är jag rädd jag kommer göra arbetet för "biologiskt" eller vad man ska säga att jag snöar in för mycket på kroppen istället för samhället kanske. Sedan funderade jag på de långa vårdköerna eller hur sjukvården uppfattas av Sveriges befolkning beroende på hur mycket kontakt man haft med sjukvården typ, vet inte om du förstår vad jag menar haha

Utöver det så tycker jag rättegångar, mordpoddar och sådant är rätt intressant men kommer inte på något ämne eller frågeställning om det riktigt. 

Du skulle kunna skriva om hur segt det är för transpersoner att få den vård de behöver. Det är många, många års väntan från det att man skickar in sin remiss tills man äntligen kan få de hormoner man behöver för att kunna bli den man känner att man är inuti!

Teraeagle Online 15787 – Moderator
Postad: 31 aug 20:45 Redigerad: 31 aug 20:46

Jag tror nog att alla dina idéer är OK att skriva om egentligen, men du behöver förklara för läraren hur du

1) ska göra det tillräckligt omfattande för att det ska fungera som gymnasiearbete. Ska du t.ex. göra intervjuer eller andra undersökningar?

2) formulera ett konkret syfte, vad exakt är det du vill ta reda på och varför är det relevant att ta reda på?

3) skriva ner några frågeställningar som du ska svara på för att uppnå syftet. Här kan du lägga in frågeställningar som tydligare kopplar till samhällsvetenskap.

Om du gör detta och presenterar idén för läraren igen så går det säkert att lösa.

Svara Avbryt
Close