Einstein20 är nöjd med hjälpen
Einstein20 Online 97
Postad: 4 aug 2023 14:25

Gymnasiearbete

Hej!

Snart dags för skolstart och för min del innebär det att jag ska börja skriva ett gymnasiearbete. Jag går natur-natur och är intresserad av matematik. Jag har försökt hitta något spännande att jobba med utan att jag riktigt har fastnat för något. 

På fritiden spelar jag fotboll och undrar om man skulle kunna skriva om hur fysik/matematik påverkar bollen vid en frispark exempelvis. Finns ju en hel del coola frisparkar att få inspiration ifrån. T.ex. om man skulle kunna kolla hur bollträffen påverkar bollbanan, hur hastigheten, typ av boll, underlag mm är avgörande för den perfekta frisparken. 

Är detta för svårt tror ni? Kommer det vara tillräckligt mycket?

JohanF 4491 – Moderator
Postad: 4 aug 2023 18:07 Redigerad: 4 aug 2023 18:22

Jag tycker det låter spännande, och om det sammanfaller med ett fritidsintresse så ger det ju extra motivation. Det är nog den sk "magnus-effekten" du vill undersöka, och hur den kan förklara olika frisparkstyper (jag gillar frisparkarna som plötsligt dyker, eller fladdrar till synes slumpmässigt)

Det handlar om strömningslära, fysik på universitetsnivå, men absolut inte ogreppbart för en driven naturare. Går säkert att göra hur avancerat som helst också, om man vill det. Svårigheten när man ska skriva vetenskapliga uppsatser är att lyckas begränsa sig med en bra frågeställning, som man förhoppningsvis lyckas besvara på ett bra sätt i slutet av uppsatsen. Sen kanske ni har instruktioner att ni ska utföra något slags experiment också?

Jag tycker du ska börja med att läsa på lite om magnus-effekten, och om vad som har skrivits om detta tidigare, experiment som gjorts etc (brukar kunna hitta kul experiment på youtube)

Sök på "curveball" och liknande. Brukar vara mycket lättare att hitta engelskspråkig dokumentation. 

Fundera sedan på frågeställning och upplägg, och diskutera det till sist med din lärare.

Einstein20 Online 97
Postad: 4 aug 2023 18:35

Tack så jättemycket!
Det var till stor hjälp, ska genast börja kolla vidare. 

oggih 1169 – F.d. Moderator
Postad: 4 aug 2023 22:22 Redigerad: 4 aug 2023 23:00

Har du några tankar om vilken typ av vetenskaplig undersökning du vill göra i ditt arbete? Om du gillar fysik kan man ju tänka sig att du gör någon slags experiment (t.ex. något med magnus-effekten vid frisparkar). Om du gillar programmering och dataanalys kan man tänka sig ett projekt där du analyserar någon datamängd (t.ex.  från allsvenskan eller någon annan serie du följer). Man kan också tänka sig ett mer rent matematiskt arbete där du t.ex. presenterar något spelteoretiska perspektiv på någon strategisk aspekt av fotboll, och kanske diskuterar någon specifik match som ett exempel.

Tyvärr kan jag på tok för lite om fotboll för att ge några konkreta förslag i någon av riktningarna. Däremot kan jag ge dig tipset att kolla upp Uppsala-matematikern David Sumpter, som är specialist på just fotbollsmatematik. Han har bland annat skrivit boken "Mer än en sport : fotbollens matematik" som sägs vara väldigt bra, han har gett flera populärvetenskapliga föredrag (t.ex. detta och det här), och han har även en gratis onlinekurs om hur man analyserar olika sorters fotbollsdata (ligger dock en bit över gymnasienivå, men om man är ambitiös och har en bra lärare som kan hjälpa till går det kanske att förstå en del!).

Det kan kanske vara värt att skicka ett mejl till honom efter att du har kollat in hans bok, och fråga om han råkar ha några idéer på något kul matematiskt projekt man kan göra på gymnasienivå! ^_^

Einstein20 Online 97
Postad: 5 aug 2023 10:08

Jag är inte så mycket för data och programmering, men fysik och matte är riktigt kul. 

Ska absolut kolla in David Sumpter och hans föredrag. Tack för alla tips!

JohanF 4491 – Moderator
Postad: 5 aug 2023 15:41 Redigerad: 5 aug 2023 19:36
Einstein20 skrev:

Jag är inte så mycket för data och programmering, men fysik och matte är riktigt kul. 

Ska absolut kolla in David Sumpter och hans föredrag. Tack för alla tips!

Mmm, skyffla data för statistik är inte riktigt min grej heller. Men alla är vi olika. Däremot, att simulera olika fysikaliska fenomen som inte annars lätt kan beskrivas, är en annan sida av datorers användningsområde, och det ligger ju inom matte-fysik-området. Kanske skapar magnus-effekten några häftiga diffekvationer i tre dimensioner som någon skarp hjärna redan härlett, som man kan undersöka lösningar på med någon numerisk metod?

Jag minns att man tog fram nya fotbollar till VM för några år sedan, där man skapade en mer oberäknelig bollbana genom att utforma bollens sömmar på nytt sätt (bla). Det borde ju finnas teorier och beräkningar "out there" som man kan använda sig av, och göra ett gymnasiearbete kring.

Teraeagle 20257 – Moderator
Postad: 5 aug 2023 16:28 Redigerad: 5 aug 2023 16:30

Vill du göra något mer praktiskt kan du försöka bygga en kastmaskin. Den kan du använda för att t.ex. slå en frispark som alltid träffar krysset eller som alltid träffar en basketkorg. Utifrån ett visst avstånd kan du räkna ut hur stor kastvinkeln och utgångshastigheten måste vara för att träffa rätt. Detta kan du räkna på med hjälp av gymnasiefysik, åtminstone så länge du kan försumma luftmotståndet. Det kanske blir svårt att bygga något tillräckligt stort för att kasta en fotboll eller basketboll, så du kanske kan bygga något som kastar t.ex. en tennisboll istället?

Einstein20 Online 97
Postad: 24 aug 2023 14:23

Hej igen!

Jag tar upp denna tråden nu igen efter att ha tagit till mig av alla tips jag fått (återigen stort TACK!).

Jag har blivit inspirerad av både David Sumpters bok "Fotbollens Matematik" samt VM 2023. 

Jag har funderat på om jag ska räkna ut sannolikheten att Sverige (damlandslaget VM 2023) gör mål på hörna. Detta eftersom Sverige lyckats väldigt bra med det under mästerskapet och för att dem fick en bortdömd (felbedömd) offensiv hörna i slutminuten mot Spanien. Jag vet att jag skrev att jag inte var jätteintresserad av just datamängd men detta skulle vara väldigt roligt att ta reda på. 

Jag vill ta hänsyn till om hörnorna är från vänster eller höger, första eller bakre stolpe, mm. Mitt problem är att jag inte är säker på om jag kan få tag i denna information eftersom jag inte kan se matcherna i efterhand (vad jag vet). Någon som vet om jag kan få reda på det jag vill? 

Svara Avbryt
Close