N00R är nöjd med hjälpen
N00R 1199
Postad: 4 jul 21:56

Gymnasiearbete.

Fortsättning,

"aa jag förstår att jag får de ifall jag är godkänd, men vad är det jag ska göra t.ex, jag kollade lite runt nu på google o pa. Hittade att det är ett ämna man väljer som sen utvecklar det eller nått liknande.

Vad gör man?"

Gymnasiearbete är ett större projekt som handlar om något kopplat till din studieinriktning. Du väljer själv vad det ska handla om och det kan vara teoretiskt eller praktiskt. Sedan avslutar man projektet med en rapport och ofta någon form av muntlig redovisning. Om du gör ett teoretiskt arbete måste rapporten vara mycket mer omfattande än om du gör ett praktiskt arbete.

N00R 1199
Postad: 5 jul 19:15

Hur menar du med "mer omfattande"?

Du behöver göra ett större arbete om du gör en litteraturstudie, än om du gör ett experiment, bygge eller annat praktiskt arbete. Det kan exempelvis vara en större fråga eller innefatta många olika studier. :) 

N00R 1199
Postad: 5 jul 20:39

Vad gjorde ni t.ex? Minns ni?

Jag gjorde både en praktisk undersökning och en mindre litteraturstudie. Tyvärr hade jag inte tillgång till den metod jag hade behövt, så mitt gymnasiearbete blev rätt dåligt. :(

N00R 1199
Postad: 5 jul 20:43

Är det praktiska eller litteraturstudiet lättare eller bättre?

Det går inte att säga att en metod är bättre eller sämre än en annan, rent generellt. Vissa frågor besvaras bäst genom en litteraturstudie, andra genom en praktisk studie. 

Vad som är lättast är tveksamt. Kraven på frågeställning är nog i regel lägre för en praktisk studie, eftersom att en gymnasieelev inte kan eller får göra hur svåra eller farliga experiment som helst –alla kan läsa om ebola, men ytterst få får laborera med det. 

Å andra sidan kräver en praktisk studie ofta mer material och tillgång till resurser. En litteraturstudie kan göras hemifrån utan särskilt avancerad utrustning (dator, åtkomst till vetenskapliga studier, lite sådant). För en skoltrött artonåring kan det vara mer stimulerande och intressant att göra ett experiment än en litteraturstudie, men det är också en personlig fråga. :)

N00R 1199
Postad: 5 jul 20:53

Är det en speciell mall man har eller får man t.ex skriva den hur som helst?

N00R skrev:

Vad gjorde ni t.ex? Minns ni?

Jag byggde en s.k. Edisoncell, ett järn-nickelbatteri som är återuppladdningsbart. Sedan testade jag dess prestanda utifrån olika aspekter.

N00R 1199
Postad: 5 jul 21:18 Redigerad: 5 jul 21:18

Nicccceeeee det lätt spännande :)

Svara Avbryt
Close