Gymnasiearbete
Jag ska göra ett gymnasiearbete om pH i saliven där jag bl.a undersöker buffertkapaciteten av vilosaliv genom titrering. Jag har tänkt igenom en skiss på metoden men vill bara se om jag har missat något viktigt (detta är inte färdiga metoden i själva dokumentet utan endast för min underlättnad):
1. Be deltagarna att sitta i vila ca 5 minuter
2. Sedan samla 4 ml saliv per försök (totalt 3 försök/person)
3. Väg bägaren för att säkerställa mängden
4. Lägg vissa i kylen (då jag inte kan utföra alla samtidgt)
5. Överföra det aktuella försöket till e-kolven med pipett och utföra titrering
Jag undrade också om det finns någon problematik med att kyla ner saliven i ungefär en timme då det kanske blir aktuellt, tror ni att det kan påverka pH-värdet?
Jag kommer använda saltsyra med koncentrationen 0,1 M, och undrar även om det är en för hög koncentration. Målet för mig är pH 5.5 så det kommer bli en sänkning från pH 7-5,5.
Vilken pH indikator tänkte du använda dig av? Det påverkar nog inte din metod, men jag blev nyfiken.
För att samla det som kallas "vilosaliv" behöver dina försökspersoner inte vila, som i att sitta still. Vilosaliven är den saliv som utsöndras för att se till att slemhinnorna och mun/svalg är fuktade, även när vi inte äter/dricker. Så om du vill ha denna saliv är det viktigare att försökspersonerna inte har ätit/druckit/snusat/tuggat tuggummi, tänkt på något att äta - för allt detta ökar salivproduktionen och det bilas det som kallas "stimulerad saliv".
Suger man in kinderna lite ökar salivproduktionen genom stimulering, vilket du kan använda dig av för att se till att försökspersonerna kommer upp i 4 ml. Och har de undvikit att salivera mer än normalt innan, bör du kunna påstå att den bildade saliven motsvarar vilosaliven. Att försökspersonerna tänker på att de skall spotta kommer deras salivprouktion nog att öka, och mer likna stimulerad saliv.
Du kan även mäta pH direkt i saliven, det finns apparater för detta som används inom allt från livsmedelsproduktion till forskning/diagnostik. Med en sådan tar det några sekundera att mäta pH. Mätstickor med ganska hög noggrannhet (0,1 pH enhet) finns även till ganska låg kostnad. Då blir det inget av "det kemiska titrerandet med syra", men vid t.ex. diagnostik används mer direkta och enklare metoder att mäta pH i ett prov.
Kylandet av provet och tiden i kylskåpet kan nog påverka, det påverka det finns en hel del bakterier i munhålan som över tid kommer påverka pH. Hur stor denna påverkan på pH är kan du nog få en bild av genom att se efter vad sjukhusens rutinlabb har för "maximal lagringstid" för prover från patienter, eller liknande. Kanske 1177.se även har mer information.
Du kan även som en del av rutinen frysa in all saliv, och sedan tina ett prov i taget och utföra titreringen. På så vis behandlas alla prover lika (fryses ner, och tinas) och på så vis minskar variationerna mellan proverna från hur du hanterat dem.
Saltsyrans koncentration kan du räkna på. Du kommer ha 4 ml som du (troligtvis?) späder i lite och sedan titrerar med syran.
En idé för att samla in mer data är att skapa en enkelt formulär till dina försökspersoner, som kan användas till varje prov, t.ex. med klockslag, när de senast åt (kanske vad de åt), hur länge det var sedan de hade stimulerad saliv. Och beroende på samtycke från personerna, kön/ålder/snusare eller liknande.
Gällande pH indikator så funderade jag på huruvida det behövs då jag kommer mäta pH efter varje tillsättning, eller?
Och som du säger kommer jag ha säkerställt att personerna inte konsumerat och liknande innan!
Men det jag inte förstod av det du sa var:”Du kan även mäta pH direkt i saliven, det finns apparater för detta som används inom allt från livsmedelsproduktion till forskning/diagnostik. Med en sådan tar det några sekundera att mäta pH. Mätstickor med ganska hög noggrannhet (0,1 pH enhet) finns även till ganska låg kostnad. Då blir det inget av "det kemiska titrerandet med syra", men vid t.ex. diagnostik används mer direkta och enklare metoder att mäta pH i ett prov.” Vad menar du med detta och vad kommer ändras i min metod, ska jag ta bort titreringen helt?
hej1234561 skrev:Gällande pH indikator så funderade jag på huruvida det behövs då jag kommer mäta pH efter varje tillsättning, eller?
Ja du kan nog skippa indikatorn, om du istället mäter pH.
Hur tänkte du mäta pH förresten?
Och som du säger kommer jag ha säkerställt att personerna inte konsumerat och liknande innan!
Men det jag inte förstod av det du sa var:”Du kan även mäta pH direkt i saliven, det finns apparater för detta som används inom allt från livsmedelsproduktion till forskning/diagnostik. Med en sådan tar det några sekundera att mäta pH. Mätstickor med ganska hög noggrannhet (0,1 pH enhet) finns även till ganska låg kostnad. Då blir det inget av "det kemiska titrerandet med syra", men vid t.ex. diagnostik används mer direkta och enklare metoder att mäta pH i ett prov.” Vad menar du med detta och vad kommer ändras i min metod, ska jag ta bort titreringen helt?
Nej titreringen behöver du göra för att få reda på hur mycket syra som saliven kan buffra. Jag tänkte lite fel ser jag när jag läser vad jag skrev tidigare.
Jag ska använda en kalibrera pH-mätare. En till fråga om min metod var om mängden jag tillsätter är lämplig i titreringen. Originellt hade jag planerat att tillsätta 0,5 ml HCl i taget men funderar nu på om det är för mycket, alltså att jag riskerar att missa ekvivalenspunkten eller få en för odetaljerad titreringskurva.
Mäter du med en pH-mätare kommer du inom några sekunder få reda på om, och i fall, hur mycket pH ändras. Så du kan tillsätta syran i mindre steg. Precis hur små beror på hur exakt utrustning du har, har du en automatpipett kan du använda t.ex. 0.1-0.2 ml åt gången.
Har du endast en pasteur-pipett, kan du mäta volymen/väga massan syra innan, tillsätta syran droppvis och sedan ta reda på hur mycket som finns kvar efter att pH har nått en viss nivå.
Men jag använder väl byretten?
Om du använder en byrett kan du tillsätta syran droppvis, och då begränsas din noggrannhet av hur smal byrett du har.
Men tillsätter du 0,5 ml 1M HCl, kommer 4 ml saliv inte kunna buffra mycket alls. Om du räknar på hur mycket 1 M HCl en pH sänkning på 1,5 enheter motsvarar (pH 7 till 5,5), så kan du lättare få en uppfattning om hur mycket saliven i så fall skulle behöva kunna buffra i fallet med 0,5 ml 1 M HCl tillsatt.
Du kan alltid tillsätta mer av en utspädd syra för att pH sänkningen skall ske långsammare, men sänker den mer koncentrerade syran pH för snabbt kan du missa pH 5.5, och hamna under detta värde.