1 svar
49 visningar
Cesar25 1
Postad: 5 mar 2019

Gymnasiearbete

Tjena

 

Läser gymnasiearbete på NTI och har verkligen kört fast. Jag har inget som helst intresse för samhällskunskap eller politik och läser i princip aldrig nyheterna,men jag måste bli godkänd i kursen. 

Jag påbörjade ett arbete inom ungomskriminalitet men läraren ansåg att det blev mer en sammanfattning än en analys och att jag inte använde mig av vetenskapliga metoder.

Jag ber er snälla kan någon hjälpa mig att komma på ett ämne där det finns mycket information om och som känns lätt att skriva om? Någon slags jämföresle inom någon samhällsfråga liknande. 

TUSEN TACK!!

alexae 10
Postad: 6 mar 2019

Hejsan!
Det som är viktigast när du gör gymnasiearbete är att du väljer ett ämne som du åtminstone är lite intresserad av. Du behöver inte älska den men lite intresse är ju bra att ha eftersom du ska lägga mycket tid på det. Här kommer dock några ämne som jag tycker är intressanta:
- Återfall till brottslighet
Varför återfaller brottslingar? Är samhället en faktor som leder till återfall? Är föräldrarnas bakgrund något som bidrar till återfallsrisken? Själv skrev jag min gymnasiearbete om återfall och det var väldigt intressant! 
- Racism/homofobi/islamofobi 
Det är så mycket att skriva om här, om jag är ärlig. Finns massor med frågor som du kan ställa och sedan undersöka. Hur ser racism ut i Europa respektive Sverige i jämförelse med USA? Varför är det bättre/sämre här eller där? Det är ganska bredd så kanske kan du begränsa det till racism mot svarta människor eller araber, mm. Homofobi är också intressant att skriva om. Varför är så många homofober? I egentligen så bör ingen bry sig om någon annans sexualitet men ändå finns det så mycket hat mot LGBTQ+ människor. Varför det? Här kan du ta upp religiösa skäl, samhällets syn på "normal" och "onormal", mm. Islamofobi hör i samma gren här. Så många islamofober just nu så vad är anledningen till att så många är islamofoba? Igen, varför är så många homofober/islamofober i USA och mindre i Sverige? Där kan du ha en jämförelse.
- Migration
Den tycker jag är väldigt intressant eftersom det finns massor med information om det. Vet inte om du kan omvandla den till någon jämförelse men det är så mycket att skriva om här. Hur utvecklades migration över åratal? Hur förändrades synen på migration då och nu? (Här kan du ha en jämförelse!) 
- Kultur, normer, värderingar
Kultur är väldigt samhällsmässigt så du kan ta upp en jämförelse mellan en kultur som du gillar/tycker är intressant och kanske kulturen i Sverige. Här kan du jämföra normer, sedvänjor, traditioner, mm. 

Tänk på att en samhällskunskap gymnasiearbete måste inte vara inriktad på politik eller "traditionellt" samhällskunskap. Den är ett så bredd område att du kan diskutera nästan allt som har med samhället att göra. Behöver du mer hjälp så skulle det kanske vara lättare om du snabbt skrev vad du gillar att skriva om i stort så kanske jag kan ge dig mer tips! :)

Svara Avbryt
Close