7 svar
69 visningar
Birthdaygal123 är nöjd med hjälpen!
Birthdaygal123 3
Postad: 19 sep 2019

Gymnasiearbete

Hej! Jag går i trean på natur och måste komma på ett ämne till mitt GA. Problemet är att jag HATAR natur, jag har läst igenom alla trådar med förslag- jag har kollat på artiklar i Google scholar i flera veckor- men jag tycker helt enkelt att typ allt naturrelaterat är extremt tråkigt och ointressant och jag kan inte tänka mig att skriva ett 40s arbete om något. Egentligen önskar jag mest att jag gick estet eller Sam och kunde skriva om något kul. Har ni något förslag på ett ämne som inte är så strikt naturvetenskapligt men ändå skulle kunna accepteras för GA i natur linjen? Hjälp uppskattas, min projektplan ska in idag...

Har du några intressen att utgå från? Även om du inte gillar natur kanske du gillar något annat? 

Välkommen till Pluggakuten!

Är du intresserad av musik? Ta reda på mer om hur olika stämningar hänger ihop matematiskt. Vad är egentligen tempererad stämning? Hur hänger t ex C-dur-skalan ihop med övertonerna från fysiken?

Är du intresserad av konst? Hur hänger färger ihop egentligen? Vad är komplementfärger? Varför använder man röd, grön och blå färg för att beskriva färger på datorskärmen medan färgbilder brukar tryckas med gul, cyan, magenta och svart?

Gyllene snittet? Spelar roll i både matematik, biologi och konst.

Var det den sortens ämnen du var ute efter, eller är det något annat? Ju mer precis du kan vara, desto större chan är det att våra förslag träffar rätt.

Birthdaygal123 3
Postad: 19 sep 2019

Hej! Tack så mycket för svaren. Jag är intresserad av film, konst och tycker även att psykologi kan vara lite kul. Hoppas det hjälper! Tack igen så himla mycket<3

Du kanske skulle kunna göra ett arbete om hur bakterier kan användas för att skapa konst? Med hjälp av olika bakteriestammar och växtmaterial, skulle du kunna undersöka om det exempelvis går att avbilda någon känd tavla. :) 

Teraeagle 8436 – Moderator
Postad: 19 sep 2019 Redigerad: 19 sep 2019

Du borde definitivt kunna göra något arbete inom psykologi, t.ex. att du intervjuar personer och gör någon typ av undersökning samt en litteraturstudie där du försöker förklara det hela utifrån hur hjärnan fungerar.

EDIT: Varför inte ett psykologiprojekt med inriktning mot film, t.ex. skulle du kunna undersöka hur människor reagerar på skräckfilmer. Varför reagerar vi som vi gör och finns det någon (evolutionär) koppling? Hur gör man en bra skräckfilm utifrån kunskaperna om hur hjärnan fungerar?

Birthdaygal123 3
Postad: 19 sep 2019

Tack så mycket för alla idéer vi har nu lämnat in projektplan!<3

Grymt! Får man fråga vad du bestämt dig för? :)

Svara Avbryt
Close